- Reglene og systemet må endres

Mia Andersen Linnerud er skribent i uRed.

Mia Andersen Linnerud er skribent i uRed.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Når du går på skole, er det en selvfølge å få skyss til skolen. Vi har rett på det og må søke om det igjennom Opplandstrafikk og fylkeskommunen. Hvis du derimot bor mindre enn tre kilometer fra nærmeste kollektivtransport-holdeplass, får du ikke skyss.

Har dere i fylkeskommunen virkelig tenkt igjennom hvor lange de tre kilometerne egentlig kan være?

For oss i Bjoneroa er det mange faktorer som må korrespondere når vi skal til og fra videregående. Både bussene, ferga og tiden. Må det være så tungvint?

I Bjoneroa har vi to busser som vi kan ta til videregående og vi har to muligheter. Alternativ nummer én er ta buss 06.10 om morgenen. Denne går via Jevnaker, hvor vi så må bytte buss. En distanse på seks mil som tar oss cirka to timer. Det er denne kollektivtransporten fylkeskommunen vil at vi skal ta.

Derfor får ikke jeg og andre skyss til ferga, som er mulighet nummer to. Ferga går 06.45. På andre siden går det en buss kl. 07.01 til videregående. Med ferga må vi bare pendle tre mil og vi bruker under halvparten av tiden. Hjem igjen har vi fire alternativ. Buss 13.50 og 15.23 via Jevnaker eller 14.03 til Brandbu-Horn og 15.15 til Horn.

Mulighet nummer to er det beste alternativet for oss som bor i sentrum av Bjoneroa, problemet er bare å komme oss til ferga.

Man kan ikke forvente at videregåendeelever skal orke å stå opp klokka 05.00 hver eneste dag, for så å gå nesten en mil for å komme seg på skolen. Men det må vi. I all slags vær, snø, regn eller kanskje begge deler? I tjue minusgrader og på en veg med is og biler som kjører i 80km/t uansett, fordi politiet er et sjeldent syn.

For oss i Bjoneroa er det mange faktorer som må korrespondere når vi skal til og fra videregående. Både bussene, ferga og tiden. Må det være så tungvint?

Skysstilbudet er noe vi har klaget på i flere år og nå som jeg er videregåendeelev selv, kjenner jeg på frustrasjonen. Fordi? Jo, fordi det blir ingen endring. Vi er jo bare en liten og uprioritert del av kommunen. Det er jo frivillig å bo i Bjoneroa? Dere som bestemmer kan derimot ikke bare melde dere ut når dere ikke orker å ta stilling til et problem.

Samtidig er dette et problem jeg tror mange ikke er helt klar over. Andre steder på Hadeland fins det bussavganger til videregående nesten hver time. Vi trenger flere avganger og politikere må rett og slett få opp øya litt. Reglene og systemet må endres. Ingen skoleveg er lik.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken