Hedda Stensli: Hvordan på godt og vondt, definerer vi et menneske?

Hedda Stensli

Hedda Stensli Foto:

Av
DEL

MeningerDa jeg satte meg ned for å skrive denne kommentaren, slo det meg at det er et spørsmål jeg har stilt meg selv ganske lenge: hva er et menneske, egentlig? Er det sånn at mennesket skal defineres som en hjerne som gir kroppen signaler gjennom nervesystemet, eller er det noe åndelig over det hele med menneskeheten? Om jeg skal gå ned den veien, blir det feil å uttale at et menneske kan kuttes ned til et dyr med napoléons-kompleks og to tomler? Etter å ha vært halvvåken mens jeg leste Shestov sine idéer ("alt vi ser er mystisk og uforståelig!"), var det kanskje bare én forfatter igjen som jeg faktisk likte.

Nettopp forfatteren Albert Camus (postergutten for absurdismen). Bakgrunnen til hvorfor han står ganske sentralt i den littærere verden hos meg, og mye av bakgrunnen til at jeg i utgangspunktet valgte å fokusere på han, er hans arbeid med romanstilen hvor handling og dialog blir sidestilt for å fokusere nesten utelukkende på hovedkarakterens tanker. Mye av dette går igjen i Camus sitt mest kjente verk.

I Den fremmede slår Camus deg over hodet med en hovedkarakter som er så usympatisk at selv Carl I. Hagen sine Facebook-innlegg lysner i forhold. Meursault, hovedkarakteren i boken, blir skildret som et menneske som ikke takler å forholde seg til normene samfunnet krever han skal leve etter, og han påpeker stadig at han ikke har ambisjoner i dette livet. Han snur seg nærmest mot leseren for å påpeke at det ikke er noe mening i alt et menneske gjør. Men det sier seg selv at et gjennomsnittlig menneske ikke kan sammenlignes med Meursault sine holdninger, selv om mye av likegyldigheten han føler på kan være noe mange gjenkjenner seg selv i.

Så var det dette med hva et menneske egentlig er. Der mange andre tenkere sa at mennesket var Guds beste skapelse, og at vi har en skjebne som er forutbestemt, gikk Camus rundt og sa at menneskene sine liv er meningsløse (men fortsetter med å forklare at når folk forstår at livet er meningsløst, er dette det første skrittet mot å faktisk begynne å leve.) Men frykt ikke, for Camus var ikke helt apatisk mot livet. Han gikk også ut i fra at for mennesket er det glede i de små tingene i hverdagen, som å høre på musikk og å besøke en lokal kafé, og at ikke alle trenger å være verdenskjente kjendiser eller politikere. Likevel vil jeg våge å si at livet er det viktigste man har, og å generalisere det til en påstand om at "livet er meningsløst" åpner en farlig dør for mange. Et enkelt menneskeliv kan gi utslag på så mye godt for mange andre.

For å oppsummere det første avsnittet ganske greit, er jeg fortsatt ikke hundre prosent sikker på hva et menneske egentlig er utenom det helt biologiske. Og det er helt greit.

Hedda Stensli

Hedda Stensli (19) kommer fra Jaren. Hun er skribent i uRed, liker å lese bøker, være med venner og se på film. Hedda er medlem i Sosialistisk Ungdom (SU), og er interessert i politikk.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags