Gå til sidens hovedinnhold

Det finnes farlige folk på nettet

Artikkelen er over 4 år gammel
Ured

Internett er i dag en stor del av hverdagen til oss mennesker. Vi har så godt som hele livet samlet digitalt. Det som kanskje ikke er så bra er hvor mye personlig informasjon de fleste av oss deler med resten av verden. Men hva er egentlig så farlig med å dele personlig informasjon og hva kan folk gjøre med den informasjonen?

Når du legger inn Facebook-informasjonen din eller oppdaterer Instagram-bioen, hvilken informasjon deler du og hvem kan se den? De fleste av oss bekymrer oss ikke over hva vi deler, hvem bryr seg vel om hvor du bor, hvor du oppholder deg og hva du heter? Flesteparten bryr seg sannsynligvis heller lite, men noen kan misbruke opplysningene.

Hvis personlig informasjon blir misbrukt, vil det som regel være i form av forfalskede profiler hvor de utgir seg for å være noen de ikke er eller liknende tilfeller på nettet. Dessverre kan det også ta en skarp sving mot det verre. I noen svært få tilfeller kan det også ende i forfølgelse, kidnapping eller voldtekt. Til tross for at dette er en høyst sjelden konsekvens, kan man aldri garantere at det ikke vil skje en selv.

Å unngå å dele personlige opplysninger vil helt klart minske risikoen for misbruk av identiteten din og at folk finner deg, men noen nettsider er litt på kanten og kan vise upassende ting. Omegle er en av disse nettsidene. De fleste ungdommer i vår tid har vel vært innom denne videochatt-siden. Konseptet går ut på at man som anonym kan møte ukjente på nettet gjennom en videochatt. Uheldigvis har denne uskyldige ideen om at fremmede kan bli kjent, endt opp med å bli et litt uhyggelig sted. Det er i grunn en hel del eldre menn og noe få kvinner som blotter seg og utfører seksuelle handlinger, ofte til barn og ungdom.

Kommentarer til denne saken