Gå til sidens hovedinnhold

– Utveksling er det beste valget jeg har tatt så langt i livet

Artikkelen er over 3 år gammel

Johanne Schumann (17) fra Brandbu tilbringer andreåret sitt på videregående på en litt annen måte enn de fleste. Hun tar nemlig et utvekslingsår i den lille byen Wasilla i Alaska.

Hvorfor valgte du Alaska?

– Jeg satte egentlig California, Florida og Washington som mine tre førstevalg. Grunnen til at jeg kom til Alaska var fordi vertsfamilien min valgte meg etter å ha sett på søknaden min. Jeg ble faktisk litt skuffet da jeg først fikk vite det, men opplevelsen min har vært helt fantastisk. Alaska er et av de fineste stedene jeg har vært. Jeg har møtt utrolig mange mennesker jeg kommer til å kjenne resten av livet og jeg skal definitivt tilbake hit for å besøke alle.

Hvordan ser hverdagen din ut?

– Jeg står opp halv seks hver dag, og jeg er på skolen fra kvart på åtte til kvart over to. Etter skolen har jeg volleyballtrening fra halv tre til halv fem eller basketball fra halv tre til fem. I helgene er det som regel kamper både fredag, lørdag og søndag, men hvis jeg har fri går jeg på kino med venner eller på bowling. Familien min er også ekstremt aktiv, og om vi har en fridag så er vi ute på tur, på ski, fatbike, truger eller kayaking. Hver søndag går jeg i kirken – noe som er helt forskjellig fra Norge. Det er mer en familie-greie enn en ting man gjør fordi man er veldig religiøs.   

Hvordan er skolen sammenlignet med videregående?

– Skolen er veldig annerledes. «Schoolspirit» er en stor greie og sport er viktigere enn fag og utdanning. Fagene er omtrent det samme som om jeg skulle gått på skole i Norge. Det som gjør skolen veldig lett er måten man kan bruke notater på alle prøver og tester. Skolen stiller ikke like høye forventninger eller krav. Enkelte fag har vi kun over PC, og hver elev får utdelt en Chromebook i starten av skoleåret som de bruker til dette. Nå har jeg for eksempel spansk kun på PC og det fungerer veldig dårlig, fordi man kan ikke lære et språk uten å faktisk snakke det. Det er veldig lett å få gode karakterer som utvekslingselev, og lærerne er veldig forståelsesfulle og hjelpsomme på alle områder. I tillegg kan man få ekstra credit ved og skrive en oppgave eller et essay. Forholdet mellom elev og lærer er også helt annerledes. Skolen er som en stor familie, og jeg kjenner både rektor og assisterende rektor personlig. Jeg tror det er slik fordi byen er liten og alle kjenner så å si alle.

Hvordan er vertsfamilien og vennene dine der?

– Jeg byttet vertsfamilie i november på grunn av problemer med en leieboer i tillegg til at jeg ikke trivdes så veldig godt. Det som gjorde de første månedene så bra var en annen utvekslingselev fra Italia som ble plassert i samme familie som meg. Jeg kan nesten ikke beskrive hvor mye hun har betydd for meg de siste månedene! Vi gjør alt sammen hver dag og er som søstre. Hun kjenner meg bedre enn noen av de andre vennene mine, kanskje til og med enn familien min i Norge. Jeg har allerede planlagt reisen min til Italia for å besøke henne. Hun skal også besøke meg neste år for å feire jul i Norge. Hun skal bare være i USA det første semesteret, så hun reiser hjem etter jul, noe som kommer til å bli utrolig trist og vanskelig for oss begge to.

Bildeserie

Slik er hverdagen til Johanne i Alaska

 

– Kan du fortelle litt mer om vertsfamilien?

– Familien min består av Liane Ryan (mor), Jason Ryan (far), Walker Ryan (lillebror), Taylor Ryan (søster) og Claudia Arcangeli (italiensk vertssøster). De hadde ikke et ekstra rom, så på én dag bestemte de seg for å bygge en vegg og sette inn en dør slik at vi kunne komme å bo hos dem. I tillegg fylte de ut alt av papirer og dokumenter på en dag, noe som vanligvis tar flere uker. De er de herligste menneskene jeg har møtt, og jeg er så utrolig takknemlig for alt de har gjort for meg. De føles ut som en ekte familie og jeg ville gjort hva som helst for dem.
 

Hva har vært mest utfordrerne og spennende hittil i utvekslingsåret?

– Det skumleste var nok da vi var nødt til å bytte familie. Det var en veldig intens og forvirrende situasjon, så jeg er kjempetakknemlig for at jeg hadde vertsøsteren min der med meg. Jeg har gjort så utrolig mye nytt, men det beste er sport og skole. Jeg kommer virkelig til å savne volleyballjentene, og nå har jeg også begynt på basket som jeg også liker veldig godt.

Hva savner du mest med Norge?

– For å være ærlig, er det ikke mye jeg savner med Norge. Familie og venner er selvfølgelig noe av det jeg savner og i begynnelsen savnet jeg hverdagen min i Norge. Nå liker jeg hverdagen min her så mye at jeg ikke savner den gamle hverdagen lengre. I Norge hadde jeg ikke like strenge regler som de har her, men det gjør meg ingenting så lenge familien er sånn som den er nå.

Vil du anbefale utveksling til andre?

– Utveksling er det beste valget jeg har tatt så langt i livet. Det har forandret meg som person og jeg har lært utrolig mye på så kort tid! Jeg har fått venner og familie for resten av livet og jeg har også fått venner fra hele verden, så det er mye lettere å reise rundt. Ved utveksling tvinges du til å være utadvendt og komme deg ut av komfortsonen. Selvtilliten din blir forandret, du lærer mye om forskjellige kulturer og verden er ikke lenger kun svart og hvit. Hadeland er ikke hele verden lenger. Om du er usikker, sjenert eller bare ønsker å oppleve noe nytt, er utveksling det beste du kan gjøre for deg selv.

Kommentarer til denne saken