Venninnene Ingrid (13) og Kristine (14) skal konfirmeres neste år: – Vi har valgt to forskjellige veger

KONFIRMASJON: Ingrid og Kristine er spente på tiden som står dem i vente.

KONFIRMASJON: Ingrid og Kristine er spente på tiden som står dem i vente. Foto:

Av

Året 2019 nærmer seg allerede slutten, og nytt år betyr blant annet nye konfirmanter. Til våren og høsten er det 2005-kullet som står for tur, og noen av dem er i gang med konfirmasjonsundervisningen allerede

DEL

Selv om konfirmasjon er en lang tradisjon, velger stadig flere det litt mer utradisjonelle alternativet, og går for humanetisk seremoni.

Ingrid Wøien Morstad (13) fra Grindvoll og Kristine Jørgensen (14) fra Lunner er blant dem som skal konfirmeres til våren. De har av forskjellige grunner valgt å gå to forskjellige veier.

Kristen eller humanistisk?

Ingrid har valgt å konfirmere seg i kirken, og er allerede i gang med konfirmantundervisningen. Kristine har valgt humanistisk konfirmasjon, og deres kurs begynner først over nyttår.

– Jeg valgte å konfirmere meg i kirken fordi så mange av vennene mine gjorde det, og fordi det er tradisjon i min familie, forteller Ingrid.

– Jeg gikk for humanistisk konfirmasjon fordi jeg syntes det virket spennende, og jeg er ikke troende, så jeg føler det rett og slett hadde blitt litt for dumt å konfirmere meg i kirken, sier Kristine.

FORNØYDE: Ingrid og Kristine er begge fornøyde med valgene de har tatt, selvom venninnene ikke får konfirmert seg sammen.

FORNØYDE: Ingrid og Kristine er begge fornøyde med valgene de har tatt, selvom venninnene ikke får konfirmert seg sammen. Foto:

De mener begge at hva venner velger har mye å si for hva man ender med å velge selv, fordi man ikke vil ende opp med å ta kursene helt alene. Kristine gikk likevel for noe annet enn de fleste av vennene sine.

– Det at så mange av vennene mine valgte kristelig konfirmasjon, gjorde faktisk at jeg vurderte det lenge, men nå er jeg veldig fornøyd med valget jeg tok, forklarer hun.

De fleste konfirmeres i kirken

Ingrid og Kristine forteller også at det fortsatt er ganske stor forskjell på hvor mange som velger hva. De aller fleste går fremdeles for det mest tradisjonelle, og konfirmerer seg i kirken. Men ifølge en undersøkelse gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) velger færre og færre ungdommer å konfirmere seg kristelig, mens tallene for humanetisk seremoni stiger for hvert år. I 2018 ble 56 prosent av konfirmantene konfirmert i kirken. Det er rekordfå. 19 prosent valgte å konfirmere seg humanistisk.

Forventningene jentene har til kursene er, logisk nok, ganske ulike.

– Jeg forventer nok at vi skal lære om hva som står i bibelen, om Gud og om Jesus. Kanskje om noen viktige kristne folk også, forteller Ingrid.

KURS: Ingrid og Kristine gleder seg til kursene de skal gjennom, men aller mest til selve konfirmasjonsdagen.

KURS: Ingrid og Kristine gleder seg til kursene de skal gjennom, men aller mest til selve konfirmasjonsdagen. Foto:

– Etter det jeg har skjønt, så skal vi lære mer om humanetisk perspektiv på livet, og om holdninger og livssyn, sier Kristine om den humanetiske opplæringen.

Selv om jentene har valgt ulikt, er fellesnevneren at begge har store forventninger til kursene, og ikke minst gleder seg til selve konfirmasjonsdagen.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags