Tirsdag kveld kan også voksne få se hvilke utfordringer ungdom møter på internett

STREKKER UT EN HÅND: Oda Sørlie og Patrick Wierli lover mye følelser i stykket.

STREKKER UT EN HÅND: Oda Sørlie og Patrick Wierli lover mye følelser i stykket. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I slutten av mars deltar førsteklasse drama ved Hadeland videregående med egen forestilling på kulturfestival på Hamar. Men først vil elevene framføre skuespillet de har jobbet med siden i høst på hjemmebane.

DEL

Årets førsteklassinger ønsker å trekke publikum inn i en verden hvor ungdommer bruker mye av sin fritid, nemlig det store og fascinerende nettet. Teaterstykket heter «Lik meg», et ordspill som referer til ungdoms søk på nett etter å være lik andre, og å bli likt av alle.

– Det forestillingen signaliserer er at nettmiljøet beveger seg i feil retning, og til tross for at innholdet sikter mer til ungdom så ønsker vi også å vise voksne og eldre hva slags utfordringer vi møter på internett, fastslår Max Elias Madsen Hagen, som er en av de mer erfarne skuespillerne i stykket.

Nasjonal festival

Den unge scenen (Dus) er en nasjonal teaterfestival med målsetting om å heve nivået på ungdomsteater i Norge. Dette prosjektet arrangeres i runder på to år, og førsteklassingene ved dramalinja er det andre kullet som får sjansen til å representere Hadeland videregående på festivalen.

– «Dus» er lagt opp slik at det først arrangeres regionale festivaler, og av de 83 ungdomsgruppene som er med fra over hele landet så er det noen utvalgte grupper som får sjansen til å gå videre til den landsdekkende festivalen på Det Norske Teatret i Oslo, forteller Patrick Wierli, som debuterer som skuespiller med dette stykket.

MATCHENDE ANTREKK: Elevene står selv bak all scenografien.

MATCHENDE ANTREKK: Elevene står selv bak all scenografien. Foto:

Tøff oppgave

Årets dramaklasse på 12 elever har ikke skrevet manuset selv, men ble utdelt seks forskjellige «Dus»-tekster som de kunne bruke til å utvikle sin egen forestilling. «Lik meg» er skrevet av dramatikeren Mari Hesjedal, men resten av arbeidet står dramaelevene bak.

– Vi valgte først og fremst dette manuset fordi at vi kunne kjenne oss igjen i temaet, men også fordi at det var en av tekstene med mest rom for frihet. Vi har bare blitt tildelt et manus med replikker og monologer, men alt fra scenografi til plakat har vi utarbeidet selv, sier Oda Sørlie, som har rollen som internett-divaen Chris.

VIRUS: Ungdommene spiller roller som ting som befinner seg i nettet, nemlig koder, programmer, profiler og virus, sistnevnte her spilt av Maylen Hammer.

VIRUS: Ungdommene spiller roller som ting som befinner seg i nettet, nemlig koder, programmer, profiler og virus, sistnevnte her spilt av Maylen Hammer. Foto:

– En tøff oppgave

Flere av skuespillerne har mye erfaring med amatørteater, men Max Elias forteller at ingen av elevene har drevet med et så omfattende prosjekt før.

– Normalt får du utdelt en rolle og replikker og det er alt du har ansvar for, men denne gangen må vi sette sammen selve forestillingen helt selv. Det er en tøff oppgave, men det er mye læring i å kaste seg ut i det, uttaler Hagen.

Det er imidlertid ingenting å si på stemninga i gruppa.

– Vi har ikke kjent hverandre, men det er virkelig en god kjemi i gruppa. Det er smil og latter, og et godt miljø gjør at alle senker skuldrene, sier Oda.

Dramaklassen deltar på regionfestivalen den 23. mars, men de viser én forestilling i Hadeland kultursal i morgen kveld, tirsdag.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags