Raymond (18) syntes det var så gøy å bygge trehytter at han bestemte seg for å bli tømrer

I ARBEID: Raymond liker at jobben hans gir muligheten til å være aktiv i hverdagen.

I ARBEID: Raymond liker at jobben hans gir muligheten til å være aktiv i hverdagen. Foto:

Av

Raymond Johannesen (18) jobber som tømrer i M bygg AS. Valget om å gå denne retningen ble tatt allerede tidlig i barndommen, og han kunne ikke sagt seg mer fornøyd med den beslutningen.

DEL

– For meg var utdanningsprogrammet Bygg- og anleggsteknikk et enkelt valg, med tanke på at bygging og håndverk alltid har vært noe jeg har interessert meg for. Store deler av barndommen gikk med på å bygge trehytter, og alt annet jeg kunne finne på, sier Raymond.

Han liker å jobbe, og som de fleste lærlinger setter han stor pris på at alle arbeidsdager er varierte og tilbyr ny læring.

– Jeg får være med på så å si alt en tømrer gjør, som for eksempel å sette opp bindingsverk, legge takstein eller bytte dører hos en kunde. Jeg setter også pris på å være fysisk aktiv framfor å sitte bak en skolebenk dagen lang, sier 18-åringen.

Det nevnes likevel at hverdagen ikke er så enkel heller. Raymond mener det stilles krav til arbeidsvilje og at man må være ansvarsfull hvis man vil bli en god lærling.

Må tidlig opp

– Det er en stor overgang å tre inn i arbeidslivet. Det å måtte stå opp grytidlig er vel det tøffeste. Jeg må alltid møte kollegaer på et bestemt sted til en bestemt tid, og da står jeg opp mellom klokka 4.45 og 6.00. Heldigvis er arbeidsmiljøet veldig bra. Vi er hyggelige mot hverandre, og en god latter kan være kur mot gretten morgenstemning, mener Raymond.

Selv om voksenlivet kan være hardt, så fastslår Raymond at det er god hjelp i å være interessert i det man driver med og i tillegg ha en god innstilling.

– Jeg har en interesse for snekring og ønsker alltid å lære mer. Jeg ser ingen grunn til at jeg skulle gjort noe annet, og ser for meg at jeg jobber her og er storfornøyd også om ti år. Man bør ikke ta fagbrev eller svennebrev bare fordi man er skolelei, men fordi man er interessert i å få ny kunnskap og ta den i bruk i arbeidslivet, mener han.

FAKTA

  • Navn: Raymond Johannesen
  • Alder: 18 år
  • Bosted: Svea
  • Arbeidsplass: M bygg AS

Selvfølgelig ligger det litt motivasjon i å få lønn også. Når arbeidsdagen er ferdig skriver han opp alt han har gjort og hvor lenge han har jobbet, slik at timelistene føres riktig.

– Det gir en herlig følelse å notere ned alt man har gjort. Man ser tilbake på det harde arbeidet man har lagt ned, og vet at man får belønning for det. Det er en frihet å kunne tjene penger selv. Jeg brukte for eksempel min første lønning på å kjøpe nye sko og klær, forteller Raymond.

Om arbeidsplassen

M bygg AS ble stiftet i 2016. Firmaet har sju ansatte, og er lokalisert i Gran. De jobber hovedsakelig lokalt på Hadeland.

Ola Strand Marthins sier at de satser på lærlinger for å lære opp den neste generasjonen med håndverkere.

– Vi som firma føler et ansvar for å lære opp flinke norske håndverkere som er med på å skape næringslivet i framtiden, sier Marthins.

LÆRLINGEN

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags