Lærlingen Silas hos Trox (19): – Jeg trives best når jeg blir utfordret

IKKE ENKELT: Silas forklarer at det trengs mye øvelse for å bruke maskinene.

IKKE ENKELT: Silas forklarer at det trengs mye øvelse for å bruke maskinene. Foto:

Av

Silas Kirkeby startet hos Trox Auranor i søk etter nye utfordringer. Han innrømmer at begynnelsen var litt turbulent, men han har lært å sette pris på at jobben som industrimekaniker ikke er enkel.

DEL

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Det finnes ingen fasit på hvordan arbeidsdagen ser ut, fordi den er veldig variert. Det krever at jeg er allsidig, og i løpet av en arbeidsdag kan jeg forvente å bruke håndverktøy og maskiner, montere og demontere, og produsere og reparere. En arbeidsdag kan inneholde det meste angående maskiner.

– Når må du stå opp for å rekke jobben?

– Jeg må stå opp tidlig. Arbeidsdagen begynner klokka sju, og det betyr at jeg må reise fra Harestua i sekstiden.

LES OGSÅ: Trox Auranor med kjempefrieri på Hadelandskonferansen: – Vi ønsker oss større plass og ny tomt

– Hvordan trives du som lærling?

– Jeg trives kjempegodt. Det er mange fordeler ved å være lærling, og det trengs flere av oss. Hvis man er praktisk anlagt er dette veien å gå.

– Hva er det beste med jobben?

– Jeg begynte lærlingtiden min som sveiser, men i august begynte jeg på Trox Auranor i søk etter nye utfordringer. Her må jeg må vise kunnskap og ferdigheter på forskjellige områder hver dag, og selv om det kan være krevende, så trives jeg godt.

FAKTA

Navn: Silas Z. Kirkeby

Alder: 19 år

Bosted: Harestua

Arbeidsplass: TROX Auranor AS

Hva var den største overgangen ved å komme ut i arbeidslivet?

– Den største utfordringen ved å komme ut i arbeidslivet er at man får mer ansvar. Jeg ødela en ganske dyr del i produksjonen i starten av læringstiden for eksempel, men man tilpasser seg den nye hverdagen ganske fort. Faglig leder har vært til god hjelp, og jeg fikk en meget godt bestått delfagprøve nylig.

– Hvordan er arbeidsmiljøet?

– Arbeidsmiljøet er bra. Det jeg liker godt er at det er ordentlige folk som jobber her. Jeg jobber med folk som er hyggelige og flinke, og jeg har mye respekt for dem, med tanke på at mange av dem har jobbet her i store deler av livet sitt.

LES OGSÅ: Gran kommune tilbyr Trox Auranor tomt i Mohagen - og Lunner Almenning henger seg på

– Hvorfor begynte du på utdanningsprogrammet Teknikk og industriell produksjon på videregående?

– Interessen for den yrkesfaglige retningen begynte da jeg gikk på ungdomsskolen. Jeg prøvde meg fram i liknende bedrifter som dette da vi hadde utplasseringer, og skjønte fort at dette var det jeg hadde lyst til å drive med videre. Jeg begynte på utdanningsprogrammet Teknikk og industriell produksjon, og valgte Industriteknologi andre året for å bli industrimekaniker.

– Hva brukte du den første lønningen din på da du ble lærling?

– Det er ikke enkelt å huske, men tror det gikk til å betale regninger. Noe gikk nok til fest også.

– Hvor jobber du og hva jobber du med om ti år?

– Akkurat nå er jeg storfornøyd med hvordan alt går, og jeg tenker at dette er noe jeg kommer til å drive med i framtiden også.

LÆRLINGEN

Om bedriften

Faglig leder Hugo Johnsen forteller at Trox Auranor som er lokalisert i Brandbu har 172 ansatte, hvorav fire er lærlinger. Han mener det er viktig å satse på lærlinger.

– Lærlinger er framtiden, det er det ikke tvil om. De er en viktig ressurs for bedriften fordi de er unge og har mye arbeidskraft, men de kommer også med den nyeste kunnskapen rett fra skolebenken. I tillegg føler vi et ansvar ovenfor lærlingene, fordi det er de som skal takle næringslivets utfordringer i framtiden. Da er det viktig at de er best mulig forberedt.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags