Russen i kø for å bidra til krafttak mot kreft

I KØ FOR Å BIDRA: Russen på HVS står i kø for å få armbånd og bidra i innsamlingen til årets Krafttak mot kreft. Foran Emma Gustavsen Rolfsnes, Linda Eidsand Skiaker og Lise Molden Stensrud.

I KØ FOR Å BIDRA: Russen på HVS står i kø for å få armbånd og bidra i innsamlingen til årets Krafttak mot kreft. Foran Emma Gustavsen Rolfsnes, Linda Eidsand Skiaker og Lise Molden Stensrud. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Da russen ble spurt om å reise seg om de tenkte på familiemedlemmer, venner eller bekjente når de hørte ordet kreft, var til slutt nesten hele forsamlingen i salen stående.

DEL

Og da russens egne aksjonssjefer for Krafttak mot kreft delte ut materiell til bruk under innsamlingsaksjonen, stor russen i kø for å få være med og bidra.

Aksjonssjefene Solveig Sæthre, Lise Molden Stensrud og Emma Gustavsen Rolfsnes ved Hadeland videregående skole samlet sine medruss til kick off i kultursalen nylig.

De kunne opplyse at det i fjor ble samlet inn 44 millioner kroner i Norge til aksjonen. I år håper de på 45. De kunne videre fortelle at 80 prosent av bøssebærerne er russ, at ikke en krone av innsamlede midler går til administrasjon, og at 28 videregående skoler i Oppland og Hedmark er med på aksjonen i 2019.

I gjennomsnitt får 90 personer i Norge diagnosen kreft hver dag, og sju av ti overlever en kreftdiagnose takket være forskning, fortalte de til salen.

SATSER PÅ REKORD: F.v.: Innsamlings-koordinator Linda Eidsand Skiaker og aksjonssjefer for russen: Emma Gustavsen Rolfsnes, Lise Molden Stensrud (som holder fram årets viktigste russeknute) og Solveig Sæthre.

SATSER PÅ REKORD: F.v.: Innsamlings-koordinator Linda Eidsand Skiaker og aksjonssjefer for russen: Emma Gustavsen Rolfsnes, Lise Molden Stensrud (som holder fram årets viktigste russeknute) og Solveig Sæthre. Foto:

Lokalt samlet russen i fjor inn 158.378 kroner.

– Vi har som mål å samle inn mer, sa aksjonssjefene, som regner med at blir rundt 100 bøssebærere.

Allerede har de hatt en innsamling på nett, og nå satses det på å få inn en del både i bøsser og gjennom Vipps på aksjonen som foregår på søndag. De skal også stå i døra under russerevyen på fredag og lørdag.

Pengene som samles inn i år går til forskning på kreft med lav overlevelsesprosent, noe som innebærer kreft som oppstår i indre organer. Det synes aksjonssjefene er en god sak.

– Det er en veldig bra sak, og det er viktig at folk opplyses, nevner Emma Gustavsen Rolfsnes.

Alle de tre aksjonssjefene skal på søndag dele ut bøsser til andre russ både på Harestua og i Gran. Solveig Sætre og Lise Stensrud skal også være med å gå.

Les også:

Årets viktigste russeknute

Frivillig innsamlingskoordinator i Gran og Lunner, Linda Eidsand Skiaker, var til stede under oppstarten i kultursalen.

– Det er viktig at alle dere prøver å være med den 17. mars. Da gjør dere en innsats for alle personene dere tenkte på da dere reiste dere opp, sa hun.

Skiaker minnet samtidig russen på at deltakelse i aksjonen gir en helt spesiell russeknute, en miniatyr av innsamlingsbøssen.

– Det er årets viktigste russeknute, fastslo hun.

Les også:

Det er aksjonssjefene enige i.

– Dette er nok en av de viktigste russeknutene vi har. Det er ikke et like stort fokus på russeknuter som før, men denne knuten er noe som blir sett på som ganske viktig, sier de tre.

De mener også at det kan gi russen motivasjon, og er med på å få flere russ til å gå. Og de håper at aksjonen kan hjelpe på omdømmet til russen.

– Media liker å gi oss skylden for alt, sier aksjonssjefene. 

Det er viktig for dem at russen også blir framstilt i et annet lys, og ikke bare blir sett på som noe negativt for samfunnet.

Les også:

Selger «Fuck cancer»-armbånd

Skiaker er klar over at det for noen av dem som har opplevd kreft på nært hold, kan være for tøft å gå rundt og samle inn penger.

– Vi har mange andre oppgaver. Det er bare å kontakte meg, sier hun.

Hun opplyser ellers til Hadeland at de vil selge «Fuck cancer»-armbånd på Frivillighetssentralene på innsamlingsdagen søndag 17. mars.

Videre oppfordrer hun andre bøssebærere til også å melde seg.

– Russen klarer ikke alt alene, påpeker hun.

– Sett ut fra tidspunktet er vi omtrent i rute med tidligere år. Erfaringsmessig er det siste uka det kommer flest, forteller hun.

LES OGSÅ: Venninnens sykdom ga ideen til dugnad mot kreft

LES OGSÅ:

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags