Ungdom på Hadeland skal bruke en dag av sin utdanning til å støtte barn og unge i Kongo

OPERASJON DAGSVERK: Vilde Gjesdal (17) håper på stort engasjement rundt årets OD-sak.

OPERASJON DAGSVERK: Vilde Gjesdal (17) håper på stort engasjement rundt årets OD-sak. Foto:

Av

Ungdom på Hadeland hjelper hvert år et prosjekt i ledelse av Operasjon dagsverk. I år skal de hjelpe barn og unge i Kongo. Vilde Gjesdal (17) fra Grindvoll fra årets OD-komité håper på stort engasjement rundt årets prosjekt, den 31.oktober.

DEL

Hvert år samles det inn cirka 20–25 millioner kroner gjennom Operasjon dagsverk på OD-dagen. Ungdommer oppfordres til å bruke en dag av sin utdanning til å jobbe. De samler inn penger for at ungdommer på andre steder i verden skal få en sjanse til å få en utdanning. Hvert år er det et nytt, og aktuelt tema som omhandler unge. Dette gjøres også på Hadeland videregående skole.

Vilde Gjesdal fra skolens OD-komité forteller litt om hvordan Operasjon dagsverk utføres på Hadeland Videregående.

– Vi starter med å ha en internasjonal dag, noe vi hadde sist uke. Da ble klassene sendt ut på forskjellige poster på skolen for å lære mer om årets prosjekt. Etter dette kommer informasjonskampanje med plakater som blir hengt opp rundt på skolen. Selve OD-dagen er 31. oktober. Da vil elevene på skolen jobbe for å samle inn penger. De som ikke skal jobbe, skal være på skolen, forteller Vilde.

OD: Vilde Gjesdal (17) er medlem av årets OD-komité.

OD: Vilde Gjesdal (17) er medlem av årets OD-komité. Foto:

Viktig å lære om

Årets prosjekt omhandler unge som jobber i gruver i Kongo. Flere slutter på skolen for å jobbe der, fordi de ikke har råd til å gå på skole. Flere har blitt skadet, og noen har dødd av dette farlige arbeidet. Når ungdom kommer tilbake fra gruvearbeidet, er mange traumatiserte av det de har opplevd, og de havner for langt bak pensum at de ikke kan fortsette på skolen.

Om elever på skolen velger å ikke jobbe, eller ikke har muligheten til det, er det et opplegg på skolen de kan være med på denne dagen.

– Det er ikke bestemt hva vi skal gjøre på skolen enda, men alt som skal skje skal omhandle årets prosjekt. Vi vil at elevene skal fortsette å lære om problemer i verden. Det vil være mye praktisk arbeid, som for eksempel å lage plakater, sier Vilde.

SLAGORD: Til hvilken pris? Dette er slagordet for årets prosjekt.

SLAGORD: Til hvilken pris? Dette er slagordet for årets prosjekt. Foto:

Morsom dag

Hvordan oppfordrer dere i komiteen elevene til å gi opp en av sine skoledager for å samle penger?

– Mange elever synes OD-dagen er en morsom dag, fordi de får lov til å gjøre noe annet enn å sitte på skolebenken. Dette er allerede i seg selv en stor motivasjon for noen. Ellers er målet med både den internasjonale dagen og informasjonskampanjen, å vise hvorfor denne saken er viktig. Vi i Norge har det veldig godt i forhold til barna som bor, og må jobbe i Kongo. I tillegg var det et veldig kontroversielt tema sist år, så det vil nok være flere som velger å jobbe i år, forteller Vilde.

– På nettsiden til Operasjon dagsverk, kan man lære mer om årets prosjekt gjennom tekst, film og bilder. Som enkeltpersoner tenker vi kanskje ikke at vi kan fikse problemene i Kongo, men om barn kommer tilbake på skolen og får en utdanning, og om vi sprer informasjon om situasjonen blant unge gruvearbeidere i Kongo, har vi fått til mye, avslutter hun.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags