Pengene som samles inn under Operasjon Dagsverk i år går til Palestina. Planen er å hjelpe barn og unge som lever i Palestina. Ifølge nettsiden til OD, så ønsker de å bidra til følgende:

  • Traumebehandling for ungdom som har sittet i militærfengsler, slik at de kan få hjelp støtte til å komme tilbake på skolen og i hverdagen.
  • Utdanning, kampanjer og politisk påvirkningsarbeid som støtter de unge palestinske kvinners kamp for et mer rettferdig og likestilt Palestina.
  • Opplæring i rettigheter, demokrati og ikkevoldelig konfliktløsning, samt kunnskap om hvordan denne informasjonen kan brukes for å skape endring.

Årets aksjon har imidlertid skapt debatt blant ungdommene som skal delta. Mange er skeptiske, og legger vekt på de politiske problemene som er mellom Israel og Palestina.

Det er ikke bare ungdommen som har reagert på dette. Med Israel For Fred (MIFF) skriver på sine nettsider at elevtinget begikk en stor feil da de valgte å støtte Palestina.

Mindre penger

Synnøve Johnsrud Svendsen er medlem av årets OD-komité på Hadeland videregående skole. Hun synes det er utrolig dumt at mange velger å ikke støtte OD i år, nettopp på grunn av saken det går til.

Hun tror folk ikke vil støtte saken i år fordi de tror den går til å støtte Palestinas kamp mot Israel, selv om pengene går til å hjelpe ungdommen med å få en bedre livssituasjon. Noe hun syntes alle burde være med å støtte.

– Jeg tror vi vil få inn en mindre pengesum i år enn tidligere, nettopp fordi mange boikotter saken, sier hun.

Vi har snakket med flere elever ved Hadeland videregående skole, og de vi snakket med fortalte at de skulle være på skolen ettersom de er usikre på årets OD-sak.

– Vi er usikre på hvor mye av pengene som faktisk kommer fram og om noe eventuelt forsvinner på veien, forteller elevene.

Hver enkelts valg

Leder for OD på Hadeland videregående skole er June Sletta. Hun mener det er hver enkelts valg om de vil være med eller ikke, siden det er frivillig å være med på Operasjon Dagsverk.

Hun understreker at pengene går til palestinsk ungdom og ikke til staten Palestina. Slette sier videre at det er flere enn bare ungdommen som har vært skeptiske til saken, og syntes ikke at MIFF har oppført seg særlig bra.

– Men det hadde nok vært enklere å selge inn en sak som ikke er så kontroversiell, mener hun.

Sletta tror ikke at årets sak kommer til å ha noen videre konsekvenser for OD de neste årene.

– OD har vært siden 1964, og de har hatt flere kontroversielle saker siden den gang og overlevd, sier hun.

Hun tror konsekvensene år blir at det samles inn litt mindre penger, og at skolekomiteen får litt mer å gjøre ettersom flere elever vil velge å være på skolen.

Årets Operasjon Dagsverk er torsdag 1. november. På Hadeland videregående skole gjennomfører de dagen 25. oktober.