GRAN: Mandag markeres verdensdagen for psykisk helse over hele landet. I den forbindelse er avgangselevene ved Hadeland videregående skole invitert til kultursalen. Avisen Hadeland og Randsfjordmuseene er arrangør i samarbeid med elevtjenesten ved skolen.

Blogger

I kultursalen blir det foredrag med den kjente bloggeren Linnéa Myhre. Hun er også bokaktuell med «Hver gang du forlater meg», en bok om kjærlighetssorg og spiseforstyrrelser. Myhre skal snakke om temaet for årets verdensdag som er: «fordi livet forandrer seg».

Etterpå skal Anne Marthe Dahl Zettervall ha en samtale med fire uRed-journalister og HVS-elev Magnus Sørumsbrenden.

De skal innom flere viktige temaer og store spørsmål i løpet av en kort halvtime.

uRed-journalist Hanne Mortensen Rustad (18) synes det er viktig at ungdomsredaksjonen i Hadeland kan bidra til oppmerksomhet på psykisk helse.

– Psykisk helse er noe alle har, men som ofte kan være litt tabu. Når det settes fokus på det er det kanskje lettere å snakke om det, mener Hanne.

Mia Andersen Linnerud er enig, og legger til:

– Jeg tror det er viktig for ungdom å markere dagen slik at man kan få informasjon og kunnskap om psykisk helse, samt bryte tabuet om at psykisk helse er noe som er teit eller dumt som du skal holde for deg selv, sier hun.

– Meningsfullt

Maja L. Musum forteller hvorfor Randsfjordmuseene er medarrangør.

– Museet snakker ofte om de lange linjene, men vi må ikke glemme menneskene og de nære erfaringene som tross alt utgjør helheten. For museet er det viktig å bidra til en inkluderende og åpen lokal kultur, sier hun.

– uRed-journalistene er en fantastisk ressurs, og vi synes det er hyggelig og meningsfullt å få samarbeide med disse viktige lokale stemmene, sier Musum.

FAKTA

  • Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet i 1992.
  • Da satte World Federation for Mental Health 10.oktober som en dag for å fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden.
  • Mental Helse har siden 2003 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge i samarbeid med Helsedirektoratet.
  • Verdensdagen markeres i over 150 land.
  • Det holdes årlig over 650 arrangementer i forbindelse med Verdensdagen i Norge.
  • Årets tema er «fordi livet forandrer seg».

Kilde: verdensdagen.no