Ungdommene har talt – dette er favorittpartiet på Brandbu ungdomsskole

VALG: Nora Steen Gundersen (14) og Alex Farbrot (15) deltok i skolevalget på Brandbu ungdomsskole.

VALG: Nora Steen Gundersen (14) og Alex Farbrot (15) deltok i skolevalget på Brandbu ungdomsskole. Foto:

Av

Brandbu ungdomsskole arrangerte skolevalg for alle elevene mandag 9. september. Arbeiderpartiet ble det største partiet.

DEL

Valget ble arrangert for at elevene skulle lære om demokrati og å bruke stemmeretten sin, samt å sette seg inn i hva de forskjellige politiske partiene mener. Alle klassene på Brandbu ungdomsskole har lært om politikk og partiene samfunnsfag før valget.

Det er tydelig at Arbeiderpartiet er det mest populære partiet på Brandbu ungdomsskole. Det var litt kamp om andreplassen mellom Høyre og Gran Bygdeliste, men bygdelista tok overtaket med fire stemmer.

Det minst populære partiet på Brandbu ungdomsskole viser seg å være SV/Rødt med bare sju stemmer. Disse resultatene er ganske ulike det reelle valget noe som viser at ungdom har andre meninger enn velgerne i Gran kommune.

RESULTAT:  Fra venstre. Gran Bygdeliste, Frp, Høyre, Venstre, Senterpartiet, Arbeiderpartiet, MDG, Felleslista For SV/Rødt og blanke stemmer.

RESULTAT: Fra venstre. Gran Bygdeliste, Frp, Høyre, Venstre, Senterpartiet, Arbeiderpartiet, MDG, Felleslista For SV/Rødt og blanke stemmer.

– Fint å lære om politikk

Nora Steen Gundersen (14) og Alex Farbrot (15) synes det er bra at skolen arrangerer skolevalg.

– Det er en bra fordi det er en fin måte å lære om politikk og stemmerett, sier Nora.

– Hva tror dere elevene lærer av skolevalg og undervisningen dere har hatt før valget?

– Jeg mener elever lærer om mange viktige temaer som demokrati og medborgerskap samt politikk og stemmerett. Og vi lærer også om forskjellige partier og hva de mener, sier Nora.

– Jeg mener det er bra fordi vi lærer mye om demokrati og stemmerett og hvorfor vi har det, sier Alex.

– Viktig del av opplæringen

Rektor Ragnar Kjøk Solheim mener skolevalg er en viktig del av opplæring om demokrati.

Han mener det er en selvfølge å arrangere skolevalg når det er stortingsvalg og kommunevalg, og det kommer skolen til å fortsette med også i fremtiden.

– Det er en viktig at elever i ungdomsskolen lærer om partier og politikk. Skolevalg er en fin måte å engasjere elevene på, sier han.

LES OGSÅ:

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags