Stine Elisabeth Kristiansen Larsen: Vi blir bombardert med reklame

Av
DEL

Meninger

Hver gang jeg logger meg inn på sosiale medier, enten det er Instagram eller Facebook, blir jeg bombardert med reklame. Reklame er overalt, og det ser ut som det bare blir mer av det.

Antall reklamer har økt de siste årene. Jeg har vært på sosiale medier siden jeg var 12 år, og jeg har fått være vitne til utviklingen som har skjedd på de ulike plattformene de siste seks årene. Jeg husker blant annet den tiden da Instagram ikke var full av reklame, og du kunne se hva andre hadde lagt ut uten å se et innlegg som promoterte et rart mobilspill eller et merkelig klesmerke. De siste årene derimot, har det tatt av. Bare jeg ser gjennom «story», enten det er Snapchat eller Instagram, kommer det opp reklame flere ganger imellom de innleggene jeg ser på.

I tillegg blir vi utsatt for nærmest «skjult» reklame. Blar jeg gjennom det de jeg følger har lagt ut, vil det også her dukke opp reklame. Her er det i tillegg mer skjult som et vanlig innlegg, og det er ikke sikkert du tenker over at det er reklame du ser på. Stopper du opp og faktisk ser godt på innlegget vil du selvfølgelig se at det er merket, siden det er slik reglene er. Likevel kan det være vanskelig å skille dem fra vanlige innlegg.

Dessuten er det ikke bare reklame fra promoterte innlegg vi blir utsatt for, men også sponsede innlegg fra influensere. Følger du profiler som har en del følgere, vil du garantert se noen sponsede innlegg i det du går gjennom «feeden». Enten om det er «bruk denne koden for å få 10 prosent» eller om de har fått tilsendt et produkt. Vi blir derfor utsatt for reklame på alle mulige måter hele tiden, og det er umulig å komme seg vekk fra. Vi kan selvfølgelig logge av og aldri åpne appen igjen, men det er lite realistisk.

Reklame øker på sosiale medier, og det blir vanskeligere å skille dem ut. Vi blir utsatt for mer og mer reklame, og denne utviklingen synes jeg er skremmende for framtiden til sosiale medier.

Stine Elisabeth Larsen

Stine Elisabeth Larsen (18) kommer fra Moen og er med i uRed. På fritiden liker hun å ta bilder, redigere videoer og se på serier. Hun går medier og kommunikasjon på Hadeland videregående skole.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags