Eskil og Brage kaster seg ut i fritt fall og blør neseblod i etterkant. Nå vil de få med flere

GLEDER SEG: Eskil og Brage gleder seg til å stille i kvalifiseringen for VM i døds til sommeren.

GLEDER SEG: Eskil og Brage gleder seg til å stille i kvalifiseringen for VM i døds til sommeren. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Dødsing er fortsatt dødskult. Eskil Berge og Brage Simensen fra Harestua dødsekrets dro i vinter til Tyrkia for å øve på å utføre sine kunster fra timeteren. Nå vil de få med flere på ekstremsporten.

DEL

– Det som kalles for klassisk døds går ut på å kaste seg ut fra timeteren og holde kroppen i en x-formasjon så lenge som mulig, for så å trekke seg sammen til en reke rett før man treffer vannoverflaten. Det har også oppstått noe som heter fristil, hvor man utfører triks i lufta, forklarer Eskil.

Fenomenet skal ha oppstått på 1960-tallet, da gutter fra de ulike bydelene av Oslo konkurrerte om å gjøre de tøffeste stuntene fra timeteren i Frognerbadet. Guttene forklarer hva som utgjør et godt dødsstup.

– Det er jo i prinsippet en manndomsprøve, så man må vise at man er fryktløs, at man ikke tenker før man hopper ut fra stupetårnet. Det er om å gjøre å ta løpefart, hoppe høyt og langt, vise at man koser seg i lufta og få et høyest mulig plask etterpå, forteller Brage.

  Adrenalinkick

  I likhet med gutta i Frognerbadet, så ble Eskil, Brage og flere av gutta fra Harestua kjent med dødsing gjennom deres sans for konkurranse.

  – Hver enkelt i vennekretsen vår har stort konkurranseinstinkt, og i fjor sommer begynte vi å konkurrere om hvem som kunne utføre de tøffeste stuntene fra stupetårnet på Svea. Det viste seg at det allerede fantes en liknende sport kalt dødsing, sier Simensen.

  – Vi ble inspirert, og begynte med mageplask fra tre og fem meter. Det gjorde utrolig vondt på grunn av at vi ikke hadde noen teknikk, men det ga også skikkelig adrenalinkick. Vi syntes det var morsomt å konkurrere med hverandre, og dette inspirerte oss til å starte Harestua dødsekrets, utdyper Berge.

  De legger ikke skjul på at dødsing, i hvert fall fra timeteren, kan være svært farlig. Det fortelles en historie om en mann som kom mot vannet med ansiktet først og endte opp med å knekke flere bein i ansiktet.

  Den lokale duoen har fortsatt til gode å få noen alvorlige skader.

  – Vi vil selvfølgelig vise at vi er tøffe, men det handler ikke om å skade seg. Det skal gjøre litt vondt. Det er ei god økt dersom man blør litt neseblod, men ikke mye mer enn det, sier Brage.

  Det er en viss frihetsfølelse i å eie luftrommet i det man svever ned fra timeteren er guttene enige om.

  FRITT FALL: Eskil forteller at mye av sommeren går til dødsing.

  FRITT FALL: Eskil forteller at mye av sommeren går til dødsing. Foto:

  Trend blant unge

  Eskil og Brage deltok i kvalifiseringen til VM i fjor, og de har planer om å delta igjen denne sommeren.

  – Vi har ambisjoner om å komme til VM, og hvis det arrangeres noe mer i nærheten så ønsker vi selvfølgelig å delta der også, forteller Eskil som kvalifiserte seg til VM i fjor sommer.

  LES OGSÅ: To lokale dødsere gikk videre til VM i dag

  Harestua dødsekrets med sine seks medlemmer var den største dødsekretsen i VM-kvaliken sist sommer, men de håper på å bli enda flere.

  – Vi har opplevd at flere av dem som har sett oss dødse får lyst til å prøve det selv, og det liker vi. Det å begynne med dødsing er så enkelt som at man prøver seg fram fra mindre høyder. Etter hvert som man får inn teknikken så blir det bare mer morsomt og mindre vondt, påpeker Brage.

  – Vi har ønsker om å arrangere et KM-mesterskap der man kan dødse fra lavere høyder. Da kan det hende at flere synes dette er gøy.

  Send tekst og bilder «

  Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

  Artikkeltags