GRAN: – Når jeg tar bussen fylkeskommunen mener jeg bør ta til skolen, har jeg to timer lang skoleveg hver veg. Jeg må stå opp klokka fem og er hjemme klokka fem om ettermiddagen. Må det være så tungvint? spurte Mia Andersen Linnerud (16).

Spørsmålet var rettet mot fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) under debattmøtet «uRed live» tirsdag kveld. Fylkesordfører Hagen var en av flere gjester da Hadelands ungdomsredaksjon inviterte til prat om saker de selv er opptatt av. Som skoleskyss og kroppspress.

Videre i busspraten påpekte Linnerud at om elevene på Bjoneroa i stedet hadde fått skyss ned for å ta fergevegen, ville reisetiden blitt mer enn halvert.

– Skysstilbudet er basert på buss og ikke ferge. Men, jeg har bedt Opplandstrafikk se om det er noe som kan gjøres bedre, lød svaret fra Hagen.

16-åringen sa seg ikke fornøyd med det.

– Jeg inviterer deg til å bli med meg en skoledag. For å se hvordan det er, utfordret Linnerud.

– Det skal vi få til, lovte fylkesordføreren.

Spurte om parkering

Debattmøtet, et samarbeid mellom Hadeland Folkemuseum, Hadeland Litteraturforum og avisen, tok utgangspunkt i tekster skrevet av fire uRed-skribenter. Disse fire var, ved siden av Linnerud, Hanne Mortensen Rustad (18), Idunn Marthinsen (16) og Silje Staxrud (17).

Møtet var todelt, med en politisk debatt innledningsvis hvor Linnerud og Rustad hadde med seg fylkesordfører Hagen. Debatten ble ledet av journalist Håvard Krågsrud. Som en utvidelse av bussproblematikken, tok Rustad opp utfordringene med parkering ved Hadeland videregående skole (HVS). 18-åringen savner elevparkering.

– Fylkeskommunen skal tilby skyss til elevene, ikke parkeringsplasser. Ut fra et klimaperspektiv ønsker vi også å oppfordre flere til å gå, sykle og kjøre buss, svarte Hagen.

Rustad påpekte videre at busstilbudet ikke er godt nok.

– En dag er jeg ferdig klokka 10.50. Skal jeg til faren min i Oppdalen må jeg vente på en buss som går 13.40. Da er det mer fristende å kjøre bil.

Fylkesordføreren viste til at fritimer er ment som studietid.

Flere har sagt at jeg har skrevet det de selv ikke har turt å si høyt.

Silje Staxrud, uRed-skribent

 

– Ingen er som alle andre

I andre avdeling var temaet «press». Her hadde Marthinsen og Staxrud fått med seg forfatter Oda Faremo Lindholm, Anne Berit Kristensen fra HVS og Inge Alexander Gjestvang fra Brandbu ungdomsskole og organisasjonen FRI (tidligere LLH). Maja Musum ledet praten. uRed-jentene leste sine tekster om kroppspress og press knyttet til det å «passe inn».

– Dere er åpne om egne tanker og usikkerhet. Hvordan har responsen vært? spurte Musum.

– Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger. Flere har sagt at jeg har skrevet det de selv ikke har turt å si høyt, svarte Staxrud.

– Jeg kjenner meg også igjen i det du skriver og kan grue meg til å gå i bikini. Samfunnet er blitt veldig kroppsfokusert og seksualisert. I tillegg opplever jeg at mange unge sliter med prestasjonsangst og ensomhet, sa Kristensen.

Gjestvang la til at han kan se tendenser til stressnakke hos elever allerede i niende klasse. Særlig opplever han et press om å få gode karakterer.

– Mens vi lærere er mer opptatt av elevenes progresjon i et fag, prater elevene kun om karakterene, forklarte han.

Gjestvang fortalte videre at dagens idealer er uoppnåelige.

– Tør å være den du er, du er bra nok. Ingen er som alle andre, oppfordret han.

Mer press nå enn før?

Musum spurte deltakerne om presset mot dagens unge, den såkalte «generasjon prestasjon» er verre enn tidligere.

– Ja, det er verre nå. Mediepresset gjør at dagens unge kan sammenligne seg med alle, hele tida. Og ingen av dagens voksne vet hvordan det er å vokse opp med sosiale medier slik dagens unge gjør, svarte Lindholm.

Det finnes ikke én normal jente eller en riktig kroppsfasong.

Oda Faremo Lindholm, forfatter og journalist

 

– Er presset likt for jenter og gutter? spurte Musum videre.

– Når det gjelder kroppspress er nok jenter mer åpne om det, men jeg tror gutter også kjenner på presset, sa Staxrud.

– Alle utsettes for press, men det starter og arter seg annerledes mot jenter enn mot gutter. Særlig starter det seksualiserte presset tidligere mot jenter enn mot gutter. Man får skinny-jeans til treåringer. Dette er en problematikk som må tas på alvor, slo Lindholm fast. Avslutningsvis leste hun et utdrag fra sin egen bok «Bullshitfilteret» som handler om nettopp press.

– Det finnes ikke én normal jente eller én riktig kroppsfasong, leste hun.