I dagens samfunn er alkohol og festing et viktig tema blant ungdom. Det finnes alltid en fest å dra på i helga, og drikke er garantert å finne der. Det finnes mange forskjellige synspunkt på dette med alkohol. Drikkekulturen er forskjellig fra person til person, avhengig av hva man er vandt og komfortabel med. Selv har jeg ikke noe imot alkohol eller folk som liker å feste i helgene. Jeg syntes det er gøy med fest selv.

Med drikkekultur kommer ofte temaet om drikkepress opp. Mange føler at det er en selvfølge å drikke på fest, noen føler seg presset til å drikke, mens andre drikker ikke i det hele tatt. Alle har egne meninger om dette.

Jeg har ikke følt på dette drikkepresset som det blir snakket så mye om. Det at andre drikker på fest, tenker jeg ikke så veldig mye over. Jeg føler meg ikke presset til å gjøre noe jeg ikke vil. Jeg har aldri blitt fortalt at jeg må drikke for å ha det gøy, eller for å passe inn, og har heller aldri følt det behovet.

Men selv om jeg ikke gjør det, så er det mange andre som sliter med dette. Det å bli presset til å gjøre noe man egentlig ikke vil er aldri greit. Man skal ha friheten til å ta egne beslutninger, og kunne stå for de beslutningene man tar uten å bli dømt eller utestengt.

Mange føler at en ikke er kul hvis en ikke drikker på fest, vennene vil ikke henge med deg hvis du ikke drikker og fester som alle andre gjør og du blir utestengt. Tanker som dette kan ofte forekomme, og det er forståelig.

Det er ikke så lett å vite hva en burde gjøre, men som oftest er det ikke sånn man tenker. Som regel bryr ikke vennene dine seg så mye om hvor mye du drikker på fest, og du blir mest sannsynlig ikke venneløs om du lar være å drikke på en fest. Det er i hvert fall det jeg har inntrykk av.

I bunn og grunn er det du som har valget om du vil drikke eller ikke, om du vil drikke mye eller om du ikke vil drikke i det hele tatt. I de fleste tilfeller ordner det seg med venner hvis du snakker med de om hvordan du føler det.

Alida Marie Magnussen

Alida Marie (18) kommer fra Grua. Hun er skribent i uRed, liker å være aktiv og å se på tv-serier. Hun liker å være med venner og hun går siste året på studiespesialisering på Hadeland videregående skole.