Nå er jeg sliten

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Nå er jeg sliten. Sliten av forventninger, sliten av å prestere, sliten av å gjøre mitt ytterste beste på alle fronter i livet mitt, sliten av å tenke og sliten av å prøve så hardt hele tida. Jeg trenger å slappe av litt.

Generasjon prestasjon. Et kjent ordtak som beskriver dagens ungdom som en generasjon der man må prestere for å ha det bra. Der du kanskje kan føle et press på å ha gode karakterer, mange venner og at du skal være veldig sosial i alle anledninger. Men er det egentlig noen som klarer det?

Generasjon prestasjon er ikke riktig ordvalg. Ikke alle føler på det presset for å være perfekt eller å ha toppkarakterer i alle fag.

For det første er den videregående skole delt opp i yrkesfag og studieforberedende. Yrkesfag fokuserer for det meste på å praktisere ønsket yrkesvalg, og prestasjon er et annet ord for karakterer her, tallet betyr ikke like mye som innsatsen du legger i arbeidet ditt.

Studieforberedende er litt annerledes bygd opp sånn sett. Der blir du godt lært opp til å takle nye studier, og for å komme inn på disse må du ha gode karakterer i de fleste tilfeller. Tallet betyr mye, og du er avhengig av å få en bestemt karakter for å komme inn her og der, det er tallet som står på vitnemålet som blir vurdert ved opptak av høyere utdanning.

Selv om skolen har litt forskjellige studieretninger, og dermed forskjellige studenter med forskjellige mål, er det ikke så stort press som alle skal ha det til. Ja, det er vanskelig, men det blir litt avhengig av dine valg og hva du gjør det til.

Sosialt sett er kanskje presset litt større enn på skolen. Du er bare på skolen i sju timer, de andre fem timene av dagen er du omringet av familie, venner, bekjente og fremmede.

Jeg vil si at presset man føler blant disse personene er større. Sosiale medier er en stor faktor i dette. Bilder, likes, følgere, alt dette som kan si noe om hvordan du blir stemplet.

Mange føler seg forpliktet til å ha et visst antall venner og følgere på Instagram, men det finnes også mange som ikke bryr seg så mye om det. Antall venner er ikke like viktig som å ha få, men gode venner.

I bunn og grunn kan man bli litt sliten av å måtte ha en merkelapp på alt, eller å føle et press som du egentlig ikke følte fra begynnelsen av. Det som er viktigst er hvordan du har det og vil ha det i livet ditt, ikke hvordan alle andre mener at du skal ha det.

Alida Marie Magnussen

Alida Marie (18) kommer fra Grua. Hun er skribent i uRed, liker å være aktiv og å se på tv-serier. Hun liker å være med venner og hun går siste året på studiespesialisering på Hadeland videregående skole.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags