Magnus: – Jeg er 16 år og jeg savner 60-tallet

SAVNER OPPRØRET: - Jeg sier ikke at vi må begynne å røyke hasj og rømme hjemmefra, men ofte er vi litt for enige med ideene som bli presentert til oss, skriver Magnus Reenberg Weihe.

SAVNER OPPRØRET: - Jeg sier ikke at vi må begynne å røyke hasj og rømme hjemmefra, men ofte er vi litt for enige med ideene som bli presentert til oss, skriver Magnus Reenberg Weihe.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

URED MENER Jeg har aldri opplevd sekstitallet, jeg er nok ikke en moderne hippie, men fortsatt har jeg mye nostalgi for denne tiden. Dette var en tid med mange gode verdier og nye ideer, og jeg synes noe av dette kunne tatt plass i dagens samfunn, spesielt i ungdomskulturen.

Først og fremst så savner jeg det sprudlende engasjementet man fant blant ungdom. På denne tiden var verden preget av kald krig, atomfrykt og fastsatte ideologier, men datidens unge mennesker hadde egne oppfatninger om hvordan samfunnet burde være. De kjempet blant annet for fred, bedre rettigheter, frihet og mer søkelys mot et bærekraftig miljø. De ville bli kvitt streng oppdragelse, og gi jenter lov til å være toppløse på stranda. Hvor er dette i dag?

Det er selvfølgelig ildsjeler blant oss i dag også, men i en tid bestående av krigstrusler mellom verdensledere, global oppvarming og terrorisme er det definitivt plass til flere engasjerte. Det er trist, fordi jeg vet at vi ungdommer er smarte og reflekterte, og at vi har høye idealer for samfunnet, men vi mangler drivet til å ville realisere dem. Vi trenger ikke nødvendigvis gå i protesttog, men vi kan bry oss mer om det som skjer.

Videre så savner jeg virkelig selvstendigheten og dristigheten unge mennesker hadde på 60-tallet. De hadde fargerike klær, unike hårfrisyrer, nye politiske ideer, og musikalsk frihet. Mange brøt samfunnets normer og var sosiale avvik fordi de ville gå egne veier, og i det større bildet så bidro det til å utvikle samfunnet.

Jeg sier ikke at vi må begynne å røyke hasj og rømme hjemmefra, men ofte er vi litt for enige med ideene som bli presentert til oss. Det er forventninger om at alle skal følge strømmen, men sånn bør det ikke være. Det skal være greit å være uenig med for eksempel venner, lærere, foreldre, forbilder og regjeringen. Det er sunt å bygge egne meninger. Jeg synes det er trist at vi dukker under for presset om for eksempel merkeklær eller plastisk kirurgi. Ungdommer er litt for uskyldige, og jeg savner gløden fra sekstitallet.

På samme måte håper jeg at vi får mer frihet til å være selvstendige. Til å være litt rebeller i et samfunn som på noen måter er litt strengt. Jeg har ikke lyst til å tenke at jeg fester for tidlig for alderen min. Det er ikke kult at jenter føler de gjør noe galt ved å gå toppløse på stranda en varm sommerdag. Det er ugreit at altfor mange av oss ikke blir tatt seriøst i forespørsler om sommerjobb. De unge kan ikke bare behandles som barn heller. Vi er på mange måter ansvarlige, så la oss ha det litt gøy også.

60-tallet ga ikke nødvendigvis svaret på hvordan samfunnet bør være, men denne epoken viste oss noen av mulighetene. Vi ble vist en annen form for frihet og selvstendighet enn det jeg ser i dag.

Magnus Reenberg Weihe

Magnus Reenberg Weihe (17) kommer fra Roa. Han er skribent i uRed, spiller fotball og er samfunnsengasjert. Han går studiespesialisering på Hadeland videregående skole.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags