Even Karlsen Trontveit: Jeg vil savne Kevin Spacey

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarEtter å ha kommet meg gjennom den sjette, og dermed avsluttende sesongen, av Netflix’ House of Cards kjenner jeg følelsen av et vakuum. Det vakuumet er Kevin Spacey.

Den sjette og siste sesongen av House of Cards er nå ferdig uten skuespiller Kevin Spacey, som spilte den morderiske demokratiske amerikanske presidenten Frank Underwood.

Som en følge av flere varsler om seksuell trakassering valgte Netflix å kutte alle forbindelser, men til tross for at det er ett helt år siden anklagene er han enda ikke siktet for noen forbrytelse. Det etterlengtede øyeblikket hvor Frank Underwood blir konfrontert med sine ugjerninger blir dermed aldri vist på skjermen, og vi som publikum må leve med den bitre ettersmaken av en ufullkommen slutt på noe vi alle vet kunne vært så mye mer.

Isteden tar Robin Wright, i rollen som den alltid vakre Claire Underwood (Franks kone), over rollen som seriens protagonist. Wright har også gitt et intervju hvor hun ble konfrontert med kollegaens anklager og svarte at hun aldri hadde kjent Kevin Spacey. Dette fikk meg til å smile, for alle som har sett serien vet nemlig at det er akkurat det Claire ville sagt.

Jeg har ingen intensjon om å forsvare privatpersonen Kevin Spacey, men han var interessant akkurat som følge av at han var en mann med tilsynelatende mange hemmeligheter. Han signerte sjelden autografer, og var beryktet for sitt fiendtlige blikk når journalister ønsket noe av ham som han selv ikke ønsket å gi. Det er noe forstyrrende, og til tider skremmende, med måten vi har et utørstelig jag etter skuespillere i søken etter narrativer de gir bedre og friere på skjermen.

Allikevel er jeg plaget av at han ble felt utenfor noen form for juridisk prøvelse. Om #MeToo-bevegelsen hvisker bort forståelsen av at en er uskyldig til det motsatte er bevist er vi på ville veier. Spacey, slik jeg ser det, er ikke prøvd for retten og dermed finnes det ikke noe grunnlag for en offentlig henrettelse slik vi er blitt vitne til både i Hollywood og på hjemtrakter. Personlig mener jeg han burde gjenoppta karrieren, men er redd det ikke kommer til å skje.

Selv om jeg ikke kan forsvare privatpersonen ønsker jeg allikevel, som du antakeligvis nå har forstått, å forsvare skuespilleren Kevin Spacey. Spacey var i motsetning til resten av Hollywood amoralsk. Han kunne nemlig vise sjarm, sårbarhet, sinne, glede – ja alt utenom oppriktighet. For i en periode hvor alle menn du ser på lerretet tilsynelatende heter Chris, og får enhver mann til å stille spørsmål ved sin egen seksualitet, var han nødvendig. Han har heller aldri gitt et interessant intervju, men sa en gang dette «Jeg trekkes mot roller som befinner seg i en moralsk krise eller forvitring».

Man kan undres om Spacey er et isolert og ensomt vesen. Kanskje hans amoralske utstråling og motstand mot kjendisdyrkingen var akkurat det som nå er gjort ham til en utstøtt. Uansett vil jeg savne ham.

Even Karlsen Trontveit

Even Karlsen Trontveit (18) kommer fra Søndre Oppdalen. Han er skribent i uRed, utrolig glad i kultur og litteratur. Han går studieforberedende linje ved Hadeland vgs og har lenge vært aktiv i Unge Høyre.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags