Even Karlsen Trontveit: Tross snobbete kritikere. Se, hør og kjøp Bohemian Rhapsody

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Bohemian Rhapsody er en kompromissløs crowd-pleaser – så hva er problemet?

DEL

KommentarBohemian Rhapsody, den nye biopicen om Queens vokalist Freddie Mercury, er endelig i salg.

Filmen beskriver selv best hvilke reaksjoner som vekkes i kjølvannet av å ha fått med seg hele fire statuetter hjem fra årets Oscar-utdeling. Midtveis gjennom filmen blir vi nemlig presentert for en rekke av de harselerende anmeldelsene gitt til bandet for sangen fra 1975 ved samme navn.

«Pompous and overlong», « ... a song that should be sunk to the bottom of the sea and never heard from again ...» og « ... perfectly adequete ...» er bare noen av de mange beskrivelse fra snobbete og selvhøytidelige kritikere fra 70-tallet. Det ser imidlertid ikke ut som dagens kritikere har lært noe som helst.

For som sangen ble filmen møtt med en lunken mottakelse av både internasjonale så vel som norske anmeldere. Det var mye av den samme retorikken som gikk igjen.

Historien gjentar seg, og som sangen er ikke filmen laget for kritikere, men for tilhengere av Mercury, Queen og deres musikk. Foreløpig ligger filmen an til å bli den mest innbringende biografiske filmen noensinne, og som i 1975 kunne ikke majoriteten brydd seg mindre om hva selverklærte «eksperter» mener om filmen. Massene verden over har ikke gjort annet enn å strømme til kinosalene, og det er til og med vært rykter om en oppfølger.

Men hvorfor er kritikerne så tilbakeholdne i bruken av superlativer når de ser Bohemian Rhapsody?

Først og fremst kan det være fordi filmen ikke spiller på de samme enkle identitetspolitiske tropene som Hollywood de siste årene har brukt for å klappe seg selv på skulderen. Isteden ser vi en mer nyansert tilnærming til mange av de tradisjonelle, og ja, til tider klisjéfylte problemstillingene.

Alle karakterene kan sies å være av stabil middelklassebakgrunn, og som vist i filmen var alle på vei mot en vellykket akademisk karriere. Filmen har med andre ord ingen umiddelbar attraktiv «show off» effekt Hollywood kan bruke for å proklamere sitt nye fokus på mangfold og inkludering. Bohemian Rhapsody er ingen «rags to riches» historie, og dermed er den sårbar for selvskrytende kulturkritikeres giljotin.

Mercurys seksualitet blir, heldigvis, heller ikke offer for en liberalstereotypisk feiring av viktigheten ved å være seg selv. Isteden tar filmen en politisk ukorrekt tilnærming, og prøver heller å vise den indre konflikten Mercury hadde angående sin seksuelle legning. Man blir også vitne til at det er når hans indre konflikt er som verst, at han har sin største kreative og artistiske utfoldelse.

Først etter en rekke oppturer for Mercury og Queen forteller han sin daværende partner, Marry Austin, at han er bifil, og ikke før mot avslutningen «kommer han ut» til foreldrene sine som homofil. Det er også først når han omfavner hvem han virkelig er, og dykker ned i det homofile klubbmiljøet at problemene hans virkelig oppstår. Karrieren vagler og han mister kontakten med de andre bandmedlemmene. Dette skapte også oppstandelse, og norske anmeldere beskrev det hele som «småborgerlig vås».

Bohemian Rhapsody, stikk i strid med hva dagens fokus på mangfold og identitet ønsker å gi uttrykk for, viser at ikke all suksess kommer som resultat av at en innrømmer ovenfor seg selv hvem man virkelig er. Alt blir ikke lettere når en løsriver seg fra normalitetens lenker.

Dette aspektet ved filmen er en sann representasjon av Mercurys liv, men mens kritikken hovedsakelig har vært at filmen tar for mange friheter, blir det her et problem at den ikke velger å hylle ham som et homofilt ikon. Problemet er ikke at filmen er en klisjé, men at det ikke er den selvfyllende klisjeen Hollywood og kultureliten hadde håpet på.

Om du ikke allerede har sett Bohemian Rhapsody, ignorer kritikerne og se, hør og kjøp filmen. For akkurat som i 1975 kommer Mercury og Queen til å bli husket lenge etter kritikernes favoritter.

Even Karlsen Trontveit

Even Karlsen Trontveit (18) kommer fra Søndre Oppdalen. Han er skribent i uRed, utrolig glad i kultur og litteratur. Han går studieforberedende linje ved Hadeland vgs og har lenge vært aktiv i Unge Høyre.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags