– For mange har denne L-en samme virkning som et rødt teppe har på okser

SE OPP FOR DENNE: - De voksne sjåførene skal jo være forbilder for nybegynnerne, ikke noe å være redde for, skriver Mari Volden.

SE OPP FOR DENNE: - De voksne sjåførene skal jo være forbilder for nybegynnerne, ikke noe å være redde for, skriver Mari Volden.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Jeg er ofte og besøker besteforeldrene mine som bor cirka halvannen time unna, og på veien dit er det intet mindre enn 17 rundkjøringer. Denne turen har jeg kjørt flere ganger etter jeg begynte å øvelseskjøre, og jeg kan skrive under på at dette virker som ganske mye for en som er fersk bak rattet.

Jeg kjørte denne turen som en av de første ute på riksveg, og som seg hør og bør var det noen kenguruhopp og kvelninger før jeg kom ordentlig i gang. Dette er jo egentlig forventet av en nybegynner, men det jeg reagerer på er alle de som legger seg på hornet og tuter, og de som peser forbi selv om man ligger i fartsgrensa.

Flesteparten av de jeg ser kjører forbi eller tute på nybegynnere er ofte godt voksne folk. Er det for lenge siden de øvelseskjørte? Er det derfor de glemmer hvordan det var å være i den alderen selv? De voksne sjåførene skal jo være forbilder for nybegynnerne, ikke noe å være redde for. 

I løpet av det året jeg har kjørt bil har jeg sett mange stygge forbikjøringer, og flere kommer det nok til å bli i løpet av det neste året før jeg blir kvitt den røde L-en. For på mange virker det som om nettopp denne L-en har samme virkning som et rødt teppe har på okser. De ser rødt og blir desperate etter å komme forbi fordi de tenker at det kommer til å gå sakte eller være veldig dårlig kjøring. Men dette kommer ikke automatisk med dem som øvelseskjører. Mange som er under 18 år kan være likeså gode som de over, men jeg tror en del glemmer dette når de bare ser den L-en.

Så min oppfordring er: neste gang du ligger bak en som er ute og øvelseskjører, tenk deg om en gang til før du peser forbi og legger deg på hornet. Disse tingene kan være veldig stressende for en som er fersk bak rattet, og hvis det skjer mange nok ganger kan det fort føre til at man blir umotivert for å kjøre igjen. 

Mari Volden

Mari Volden (18) kommer fra Brandbu og er skribent i uRed. På fritiden liker hun å se på filmer og serier, og hun er medlem i Røde Kors Førstehjelp og Friluftsliv (RØFF) og Hadeland Sosialistisk Ungdom (SU).

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags