Hanne Koller: Fake it 'till you make it

Av
DEL

KommentarVi unge får kritikk for mye rart, både fortjent, og kanskje mye ufortjent. Jeg mener at noe vi faktisk fortjener kritikk for, er stemningen vi lager. Eller rettere sagt, stemningen vi ikke lager.

Vi er altfor sure, hele gjengen.

Samtalene oss i mellom starter urovekkende ofte med at vi klager over noe. Vi er trøtte, slitne, orker ikke han og henne, ditt og datt. Vi er lei av alt fra været ute til lærerne inne. Når vi har kommet til punktet hvor vi bonder med hverandre ved å klage over de samme småtingene, da har det vel gått litt langt?

Jeg vil herved anbefale alle som leser dette, å jukse litt. Er du i litt under middels godt humør, akkurat som alle andre i gjengen? Lat som. Vær den i gjengen som er irriterende positiv, den som smiler uten grunn og har hodet hevet høyt når alle andre sitter med ansiktet i hendene og sukker.

Når andre begynner å klage over helt hverdagslige ting, som at timen var kjedelig, minn dem på at det kunne faktisk vært verre. Det var jo heldigvis ikke en dobbelttime. Dra fram noen av de positive sidene ved det de klager over. Om du i bunn og grunn er enig i at det ikke er så mye positivt ved saken, bytt tema da vel. Kom på noe bra som nylig skjedde, en gladnyhet, noe du gleder deg til, eller noe du vet de gleder seg til.

Du blir faktisk i godt humør av å late som lenge nok, på grunn av reaksjonen til de rundt deg. Det er mye lettere å bli glad med glede rundt seg. Det er sikkert noen som kommer til å synes at du er mest irriterende, men om alternativet er at alle er grinete, så tåler du vel litt irritasjon. I årets sesong av «71 grader nord kjendis» kommer forskjellige innstillinger tydelig fram blant deltakerne. Mens noen klager og syter, er Øystein Pettersen mest opptatt av å spre glede og energi. Han anser seg selv som en «daglig gleder» og gjør alt han kan for å motivere laget sitt. Kanskje kan flere av oss ha godt av å gjøre som Pettersen og rette fokuset mot positivitet?

Jeg prøver ikke å si at det aldri er lov å klage, eller at du skal skjule det om du er nedfor. Det er helt lov og helt vanlig å være sliten og lei iblant. Det er heller ikke sånn at du skal la være å si det du mener hver gang det er noe negativt. Det som er feil, er når alle sammen bare er slitne og lei hele tiden. Om alle meningene du deler er negative, burde du kanskje tenke gjennom om du leter etter noe å være misfornøyd med.

Om du får høre av venner og familie at du klager for mye, ikke lag unnskyldninger om ytringsfrihet og at det må være lov å dele meningen sin. Klaging handler nemlig ikke nødvendigvis om hva du sier, men måten du velger å si det på. Neste gang du merker at stemningen i gjengen kunne vært bedre, prøv å tenke over: er du faktisk veldig lei, eller er du bare lei fordi det er det du og alle rundt deg er vant med? Det er overraskende lite som skal til for å lette litt på en ellers grå og kjedelig hverdag.

Hanne Koller

Hanne Koller (15) kommer fra Lunner. Hun er skribent i uRed, og er interessert i musikk, reise og kultur. Hun er elev ved Lunner Ungdomsskole.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags