Hedda Stensli: Derfor støtter jeg de gule vestene i Frankrike

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarDet var 17. november, og tusenvis av mennesker mobiliserte rundt i Frankrike for å protestere mot den planlagte økningen i diesel- og bensinavgifter.

Selv om Macron har sagt at avgiftene er viktige for å ta vare på miljøet, har flere kritiser han for å gjøre livet vanskeligere for vanlige innbyggere som daglig sliter med å få endene til å møtes.

Tidligere hadde protestene «bare» vært lokalisert på nett siden mai tidligere i år. Siden dette har de gule vestene - kjent som Mouvement des gilets jaunes i Frankrike - rettet sin misnøye mot den franske regjeringen.

Macron har lenge vært upopulær blant Frankrikes befolkning. I september sa Macron at det burde være lett å finne en ny jobb til en ung, arbeidsledig gartner, og han kunne bare gå over gaten og finne en jobb til dem.

Tidligere har Macron også sagt at det å bruke penger på velferd er «crazy money». På bakgrunn av alt dette har Macron mister mye av sin støtte blant sine tidligere velgere, og den 3. desember viste meningsmålinger at bare 23 prosent er fornøyd med den jobben Macron gjør som Frankrikes president.

Protesten handler ikke bare om avgiftene på diesel og bensin. De gule vestene ønsker en høyere minstelønn (noe som Macron nylig lovte den 10. desember), sosialøkonomiske reformer og de protesterer mot den høye levekostnaden i Frankrike, da i dagens Frankrike lever rundt ni millioner innbyggere på under 1000 euro (9700 norske kroner) i måneden, jamfør Institut de national de la statistique et des études économiques.

Franske studenter viser også misnøye med Macron sine planer til å endre baccalauréat (avgangsprøve for franske studenter), og det er en konsensus om at Macron sine skolereformer kommer til å gjøre det vanskeligere for barn fra landsbyer å få tilgang til en høyere utdanning.

Stemmene til de gule vestene er klare: Macron må gå av som Frankrikes president.

Hedda Stensli

Hedda Stensli (19) kommer fra Jaren. Hun er skribent i uRed, liker å lese bøker, være med venner og se på film. Hedda er medlem i Sosialistisk Ungdom (SU), og er interessert i politikk.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags