Ingeborg Linnerud: Vi kommer ikke unna karakterene!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerPå Harestua ungdomsskole har ledelsen valgt at vi skal være det de kaller en karakterfri skole. Det betyr at vi får ingen karakterer utenom de som står på karakterkortet vi får til jul og til sommeren.

Jeg regner med at de har valgt å gjøre dette med kun gode tanker, men dette gjør det bare utrolig mye vanskeligere for oss elevene.

Det er mye snakk om karakterpress, men uansett om vi ikke får karakterer gjennom året kommer de alltid på karakterkortet, de kommer på vitnemålet, vi møter de på videregående og vi vil ikke komme unna de selv om vi forsøker.

LES OGSÅ: På denne skolen får elevene (nesten) aldri karakterer

Og hva er det egentlig som er så fælt med karakterer?

I overgangen fra barneskolen til ungdomsskolen er karakterer gjerne det de fleste gruer seg mest til. Det er helt nytt og man tenker at det vil bli mye stress og litt skummelt. Jeg tenkte sånn selv, men skjønte fort at karakterer egentlig ikke er så skummelt, men en god måte å bli motivert til å jobbe med skole.

For når du får en karakter du ikke er fornøyd med blir du kanskje litt skuffet med en gang, men også motivert til å forbedre karakteren din neste prøve. Og når du får en god karakter får du igjen for all jobben du la ned og vil jobbe minst like bra neste gang.

Nå når vi ikke får karakteren er jeg utrolig mye usikker. Jeg vet ikke om det jeg har gjort er bra nok til en sekser eller om jeg ligger på en svak firer. Svaret får jeg ikke før karakterkortet blir delt ut etter nyttår. Jeg går i tiende klasse, det er nå det gjelder. Hvis jeg vil komme inn på det jeg vil på videregående, så trenger jeg et høyt karaktersnitt.

Det er gjerne sånn at man ligger og vipper mellom to karakterer. Forskjellen mellom en femmer og en firer kan være utrolig liten. Det er ofte tett med prøver og presentasjoner i forskjellige fag, og jeg må velge om jeg skal prioritere å bruke kvelden til å pugge naturfag eller gjøre engelsk presentasjonen min perfekt. Hadde jeg da visst at i engelsk ligger jeg og vipper, mens i naturfag står karakteren min veldig stødig hadde jeg selvfølgelig valgt å jobbe med engelsken, men det vet jeg ikke.

Vi prioriterer feil fag og ender med å få karakterer vi ikke er fornøyde med på vitnemålet. Kun fordi vi ikke alltid har tid til å jobbe med alt og må velge noen fag litt bort.

Jeg vet at det ikke bare er jeg som synes dette er skikkelig dumt. Når vi har en stor prøve trygler alle om å få karakter på den. For uten karakter så føles ikke prøven like viktig og man gidder ikke legge ned like mye jobb til den.

En mulighet er for eksempel at man i 8. klasse begynner med noen få karakterer for å bli vant til det, og får flere og flere etter hvert som man begynner i 9. og 10. klasse. Da kommer det ikke noe som noe sjokk for noen, og alle vil få muligheten til å skjønne hvor nyttig og hjelpsomt karakterer faktisk er.

Det jeg kan med sikkerhet si er at det er ikke bedre å flykte unna karakterene, for du vil treffe på de uansett.

Ingeborg Linnerud

Ingeborg Linnerud (15) kommer fra Harestua. Hun er skribent i Ured, og på fritiden går hun på fotball og turning. Hun elsker å være aktiv hele tiden med forskjellige aktiviteter. Hun er leder i Harestua 4h, og går i 10. klasse på Harestua skole.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags