Gå til sidens hovedinnhold

Derfor valgte jeg å konfirmerte meg borgerlig

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå er det konfirmasjonssesong igjen. I forkant av denne viktige feiringen har konfirmantene vært gjennom timevis med undervisning, som til slutt ender i en høytidelig seremoni. Forhåpentligvis er det ikke bare pengene som betyr noe i denne sammenhengen, men også hva man har lært fram mot seremonien.

Humanistisk konfirmasjon er en flott opplevelse, der man lærer om verdier som er sentrale for alle mennesker. Her oppfordres man til å tenke selv, stille kritiske spørsmål og ytre egne meninger. På kursene lærer man om menneskerettigheter og hva som skjer når de brytes.

Man lærer om hvor viktig det er å vise toleranse og åpenhet ovenfor sine medmennesker – helt uavhengig av en fyr med langt skjegg som sitter på en sky og dirigerer alt mellom himmel og jord.

Under undervisningen er man nødt til å ta stilling til etiske spørsmål, som ikke nødvendigvis sier seg selv. Man setter sin lit til menneskene rundt seg og troen på hva man kan utrette både i fellesskap og som enkeltmenneske.

I humanismen tror man at mennesket i utgangspunktet er verken godt eller ondt. Mennesket har evnen til å være begge deler. Ingenting er forutbestemt og vi lever her og nå. Dette gir deg frihet til å tenke selv, men samtidig et ansvar i å ta rettferdige valg.

Mesteparten av ungdom her på Hadeland konfirmerer seg kristelig, selv om ytterst få faktisk regner seg som religiøse – trolig på grunn av lange tradisjoner. Man vil jo ikke gjøre bestemor lei seg. Dessverre er det ikke bestemor som skal konfirmere seg, så det er ingen grunn til å følge tradisjonen bare fordi man føler seg pliktet til det. Det er tross alt du som velger hvilke verdier som er viktige for nettopp deg!

Alt i alt er de viktigste forskjellene mellom kristelig og humanistisk konfirmasjon om du tror på Gud eller ikke, og om du er født med synd. Uansett hva du velger, så er det viktig å huske på at du skal gjøre det som er riktig for deg. Det er nemlig ingen som bør lyve for seg selv.

Ingunn Kvernvold Myhre

Ingunn (17) kommer fra Grymyr og er skribent i uRed.

På fritida spiller hun fotball og går på skøyter for JIF.

Hun går dramalinja på HVS og interesserer seg blant annet for politikk.

 

Kommentarer til denne saken