Mikkel Amundsen: Jul er en høytid bygget på tradisjoner

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarHva er jul?

Jul er en tradisjon som stammer tilbake til vikingtiden da man feiret Midvintersdagen, som også ble kalt Jól. Denne ble feiret rundt de tidene vi feirer jul i verden i dag.

Etter at kristendommen kom til Europa, tok de over feiringa, og brukte den til å feire Jesu fødsel.

Navnet har blitt endret til mange varianter verden over, men her i Skandinavia har vi beholdt den opprinnelig betegnelsen på høytiden. I nyere tider har de kristne tradisjonene falmet bort i mange hjem, men julestemningen er likevel like framtredende som aldri før.

Min jul

En viktig del av julen for meg er samholdet.

Det er den delen av året da familien faktisk samler seg, gjør ting sammen og dekorer og pynter til jul. For meg starter alltid jula så smått i november, med julelys i vinduene og rolig julemusikk virvlende rundt i huset. Like viktig del av julen for meg er forberedelsene.

En tradisjon som går mange år bakover, å forberede jul, holder fortsatt god stand i de fleste hjem, spesielt hjemme hos undertegnede. Julekakene bakes, og gavene pakkes inn.

Et nødvendig element i julen er selvfølgelig julemusikken. I 2018 har vi sett sanger som «Juletragedien», «Nå er det jul» og «Håper nissen har råd» dominere hitlistene.

Samtidig mener jeg de kjente og kjære klassikerne (kanskje spesielt Kurt Nilsens julealbum) holder stand, og det er disse som råder. Alt dette leder fram til julaften.

Julaften

Så kommer selve dagen.

Gavene under juletreet, ungene samler seg godt rundt bordet, spente og forventningsfulle. Julaften er kanskje den dagen da middagen både er blant de beste man har smakt, men også den mest langdryge. Jeg må innrømme at jeg under julemiddagen opp gjennom årene bare har sittet og ventet på svar på det evinnelige spørsmålet jeg har stilt i allerede over en time: «Tid for gaver?».

I mellomtiden har de andre gaflet i seg lass med mat. Og det er kanskje det som er essensen av jul spør du meg; Spise god mat, være sammen med familie, de man holder nært, og både gi og få gaver. 

Mikkel Amundsen

Mikkel Amundsen (17) kommer fra Harestua, og er skribent i uRed. Han spiller fotball på fritida, og er glad i å se på serier. Han går medier og kommunikasjon på Hadeland videregående skole, og liker å filme.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags