Therese Mikkelsen Skaar: Vi må ikke glemme at å gi gaver er en måte å vise at man bryr seg om en annen person

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Julen er min favorittårstid, fordi jeg elsker at familien samles og spiser god mat sammen.

Disse grunnene er nok de vanligste grunnene til at nordmenn liker juletider, inkludert gaver. Julegaver er en fin tradisjon, som innebærer gleden av å få og gi gaver til de man er glad i. Jeg elsker å se at familien min liker gavene de får av meg. Det er en god følelse for både vi som gir og de som får. Det er også veldig hyggelig å få gaver og vise takknemlighet. Men i de siste årene har fokuset på gaver økt mer og mer.

I en undersøkelse utført av YouGov på oppdrag fra Danske Bank, viser resultatene at nordmenn brukte i gjennomsnitt 8700 kr på julefeiringen. Dette innebærer julematen, oppgradering av juledekorasjoner og gaver. Det vil si ca. 45 milliarder kroner. I sammenligning, kan Norge samlet gi hele nasjonen Nigeria, med 190 millioner innbyggere, en skoleplass med disse pengene, og fortsatt ha penger til overs. Likevel blir disse pengene heller brukt på norsk julefeiring.

Det er tanken som teller

Gavene blir dyrere, maten blir dyrere, samt klær, pynt og stell. Jula bringer mye kos, men også mange utgifter. Jeg, som de aller fleste nordmenn, elsker å få gaver på julaften. Den gleden som oppstår inne i oss når vi får noe vi har ønsket oss er stor. Uten å bry oss hvor mye gaven kostet, takker vi pent for den.

Når jeg avtaler med hvem jeg skal utveksle gaver med, kommer alltid spørsmålet om prisen opp. Hvor mye skal den koste? Hva er maksgrensa? Hvorfor skal det være så viktig, tenker jeg. Meningen med gaver er ikke at vi skal gi det dyreste eller det peneste, men noe som får oss til å tenke på vedkommende vi gir gaven til. Gaver bør bli tenkt på som en tanke og ikke en gjenstand.

For min del er familien, stemningen, kosen og maten dominerende faktorer på det jeg kaller jul. Jeg vil mye heller feire med hele familien min, enn å få tilsendt gaver fra hele landet. Julen er ikke bare om størrelsen på pakkene under treet. Jeg synes det er viktig å tenke på at det faktisk er noen som tar seg tid og penger til å tenke på deg.

Å gi gaver er en måte å vise at man bryr seg om en annen person. La denne ideen om gavegivning opprettholdes, fordi i dag har vi materialisert tanken om gaver. 

Therese Mikkelsen Skaar

Therese Mikkelsen Skaar (17) kommer fra Grua. Hun spiller fotball på fritiden og liker å se på tv-serier. Hun er skribent i uRed, og går medielinja på Hadeland videregående skole.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken