Å velge hvordan man skal konfirmere seg, er antakelig det første store valget man får ta helt selv. Det føltes som noe massivt, noe som kom til å påvirke hele livet ditt. Da jeg gikk i niende, føltes valget like viktig som å velge linje på videregående.

Over tid er det nok mindre viktig enn man kanskje tror, men det er likevel lurt å gjøre et informert valg. Her er noen grunner til at du kanskje vil velge kristelig, eller i alle fall hvorfor jeg gjorde det – selv om jeg ikke er kristen.

Ifølge Store norske leksikon bor det omtrent 2,2 milliarder kristne i verden. I Norge er 71,5 prosent av befolkningen medlemmer av statskirken. Nettopp fordi andelen er så stor, lærer man mye om kristendommen på skolen. Men konfirmasjonsundervisningen gir deg et nytt og mer nyansert bilde av den.

Dessuten fikk jeg en større forståelse for religion generelt. Det er noe eget i å ikke bare lære om religion, men å lære om hvorfor og hvordan folk tror.

Jeg var også litt usikker på hvilken religion jeg egentlig tilhørte. Ingen burde forvente at du har gjort alle livets valg i en alder av fjorten år. Det er lov å teste ut ting, å prøve og feile og å lære på veien.

Det er mer enn bare læring, også. I løpet av det året, samt på leirer i ettertid, har jeg møtt mange hyggelige folk, kjørt bob, spilt i band, testet lederegenskapene mine, sunget og danset en masse og blitt nærmere vennene mine. Aller best er kanskje at gjennom å kjøpe kake, gå med bøsser, selge saft og bære skilt har jeg samlet inn penger til veldedighet og sett hva de har gått til.

Jeg vil understreke at det er lov å følge følelsene og ikke bare logikken. Dessuten oppstår praktiske ting, som hva slags undervisning som er nærmest, hva vennene dine velger, eller hva familien din ville foretrukket. Vi tar oss selv for seriøst.

Gjør som du selv vil, for det er ditt valg, og om du tviler, så minn deg selv på at dette er et av de mindre viktige valgene du må gjøre de neste årene. Alt du lærer er positivt, og alt du ikke lærer kan læres i ettertid. Uansett hva du velger får du helt sikkert et fantastisk år.

Idunn Rækken Marthinsen

Idunn (18) kommer fra Brandbu. Hun er skribent i uRed, liker å se på tv-serier og spiller gitar. Hun går dramalinja på Hadeland videregående skole og er medlem i Sosialistisk Ungdom (SU).