Mikkel Amundsen: Det er skremmende å se hvordan mange voksne responderer så useriøst på klimaspørsmålene ungdommene stiller

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerFredag 22. mars stilte rundt 15.000 ungdommer opp i Oslo og streiket. Bevegelsen ble startet av svenske Greta Thunberg, som i 2018 oppfordret til «Skolestreik for klimaet». Mange rundt om i verden har engasjert seg siden, men antakeligvis ikke mange nok. Grunnen, den altfor store elefanten i rommet, ugyldig fravær.

Klimaet har forverret seg drastisk de siste årene, drivhuseffekten har satt inn for fullt, og hvis den globale temperaturen stiger med stusslige to grader, kommer flere millioner til å miste tilgang på vann. Ikke bare rent drikkevann, men vann generelt. Flere millioner vil dø fordi temperaturen stiger. Derfor synes jeg det er litt besynderlig at når ungdom engasjerer seg, velger å streike, gjør en innsats, så «belønner» fylkene det med ugyldig fravær. De finner det altså for godt at en klimastreik, hvor ikke bare norsk ungdom, men ungdom over hele verden deltar, ikke var viktig nok til å få gyldig fravær. I tillegg ble alle former for hjelp, som at leger sender ut legeerklæringer for å få gyldig fravær, slått hardt ned på.

LES OGSÅ:

Selv om dette går utover fraværet vårt nå, monner det kanskje om noen år ut i noe positivt, noe vi kan leve med. Det er tross alt vår egen framtid vi bryr oss om.

Jeg valgte å ikke streike, nettopp fordi det gikk utover fraværet mitt. Fraværslista mi er uten ugyldig fravær, men likevel valgte jeg å la være. Men jeg er lei meg for at jeg ikke deltok i streiken, den omhandler tross alt ungdommens – min – framtid. Attpåtil er det også leit å se at klimaengasjerte tenåringer blir behandlet som useriøse aktører hvor debattene ikke lenger handler om politikken de fremmer, men heller om ungdom og barn er interesserte nok til å ofre ferie og andre goder for å ta vare på klima.

LES OGSÅ:

Jeg vil avslutte med å si at det er skremmende å se hvordan mange voksne, kompetente mennesker responderer så useriøst på klimaspørsmålene så mange ungdommer stiller. Videre er det like skremmende, det faktum at skolen ikke hjelper. Derfor oppfordrer jeg sterkt fylkene og kommunene til å ta et skritt tilbake, se hva som venter oss de neste årene, se hva ungdommen står for, og hvor engasjerte vi faktisk er. Gi oss gyldig fravær, det skader ikke.

LES OGSÅ LEDER: Kjære streikende klimaunger – takk for at dere er engasjerte!

Mikkel Amundsen

Mikkel Amundsen (17) kommer fra Harestua, og er skribent i uRed. Han spiller fotball på fritida, og er glad i å se på serier. Han går medier og kommunikasjon på Hadeland videregående skole, og liker å filme.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags