Ole Gustav Morstad: Om frihet og skole

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarFrihet er en grunnleggende verdi for meg. Frihet til å elske hvem du vil, si hva du vil, mene det du vil og sist men ikke minst, velge det jeg vil i dagliglivet. Fordi valgfriheten er en av de viktigste frihetene for meg, fordi det er jeg selv som vet hva som er best for meg i de aller fleste tilfeller, ikke et sett regler og forskrifter som bestemmer hvilke valg jeg kan ta eller ikke.

Jeg mener jo selvfølgelig at det må være valgfrihet innenfor gitte rammer som alle følger, men innenfor disse rammene mener jeg man skal få gjøre det man vil, forutsatt at det ikke innskrenker noen annens mulighet til å gjøre det de vil. Dette er blant annet en av grunnene til at jeg valgte å engasjere meg politisk og i Unge Høyre.

På bakgrunn av mine tanker om frihet har debatten og saken om det skal være fritt skolevalg eller ikke i det nye Innlandet vært en sak som har engasjert meg mye. I dagens Oppland har vi det vi kaller fritt skolevalg, som vil si du kan selv velge hvilken skole du vil gå på i fylket, mens i dagens Hedmark følger man det såkalte nærskoleprinsippet, som sier at du må gå på den nærmeste skolen som tilbyr ditt utdanningsprogram. Debatten står dermed i det nye Innlandet om hvilken av disse modellene vi skal bruke for skolevalg i det nye fylket.

LES OGSÅ: Fritt skolevalg kan forsvinne – avgjørelsen tas i juni

Det er mange som mener at fritt skolevalg vil føre til høyere konkurranse og at dette vil skape såkalte «taperskoler» i fylket, og at noen elever ikke kommer inn på det de vil på den nærmeste skolen sin. Faktumet er at konkurransen allerede er stor, og at det er et karakterbasert opptak på alle linjer. Er det flere søkere enn plasser på en linje er det karakterer som avgjør om du kommer inn på den linja du søker på.

Jeg mener det ikke burde være noe tvil hvilken av de vi skal velge, fritt skolevalg er den beste modellen. Denne modellen gir nemlig elevene valgfrihet til å selv velge hvilken skole de vil gå på innad i det nye, enorme fylket. For det har seg nemlig slik at det er eleven selv som kanskje vet best om det kommer til å trives best på Otta eller Hadeland, Hamar eller Gjøvik, Dombås eller Hadeland, ikke hvilket postnummer de har.

Jeg mener det bør kjempes hardt for fritt skolevalg i Innlandet. Ikke for de mange tusen elevene som velger sin nærmeste skole, men for de få elevene som vet at det å kunne begynne på en annen skole vil være avgjørende for deres utdannelse.

LES OGSÅ: Får elever i to fylker: – Når rådmannen sier at dette ordner seg, så ordner det seg, sier rektor

Ole Gustav Morstad

Ole Gustav Morstad (18) kommer fra Lunner. Han er skribent i uRed, elsker å spille fotball og er medlem av unge Høyre. Han går studiespesialiserende linje ved Hadeland videregående skole.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags