Gå til sidens hovedinnhold

Den syke fraværsgrensa

Artikkelen er over 4 år gammel

uRed mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det siste året har den nye fraværsgrensa fått elever over hele Norge til å grøsse, og andre til å juble. Innleggene i aviser og på sosiale medier har vært fylt med enten positive eller negative meninger om fraværsgrensa, men i det siste har det vært rolig. Spesielt etter at elever begynte å innrømme at fraværet deres går ned. Men til hvilken pris?

Under høstsemesteret vet jeg om mange som slepte seg på skolen med både influensa, kyssesyken, forkjølelser og halsbetennelser i forskjellig grad. Alt for ikke å få fravær.

Ja, jeg er klar over at man kan reise til legen for å få gyldig fravær, og dette fraværet holder i tre dager. Men hvis du ligger rett ut med influensa i en uke, og ikke klarer å komme deg til legen to–tre ganger for å få legeerklæring, så er det store sjanser for at man allerede ligger alt for nær 10 prosent fravær i et fag du bare har 80 minutter i uka. I tillegg er ikke det å hente ut flere legeerklæringer en luksus alle kan unne seg med tanke på hvor mye det koster.

I skoleåret 2015/2016 ble foreldre regnet som en gyldig kilde, og deres underskrift eller melding ble regnet som «gyldig fravær». Hvorfor skal ikke foreldrenes underskrift være gyldig? Var det sånn at alle foreldre ble utilregnelige i løpet av et halvt år? Er det derfor en legeerklæring er det eneste som er gyldig?

Vi som går ut av Hadeland videregående skole, skal enten studere videre, jobbe eller ta et friår for å gjøre noe annet gøy. De som skal jobbe, bør ha under ti prosent fravær fra jobben sin, Det er som på videregående dette året. Den store forskjellen er at sjefer tror på sine ansatte når de sier at de ikke er i form til å jobbe. Det er et halvt år til mange av elevene på HVS skal ut å jobbe. Hva er forskjellen på en som jobber og en på videregående, som gjør at de som lagde fraværsgrensa ikke stoler på elever som sender melding til læreren sin om at de er for syke til å dra på skolen?

Som videregåendeelev synes jeg det virker som om fraværsgrensa forteller at skoler ikke stoler på oss, eller foreldrene våre, med tanke på at en melding fra forelder ikke er verdt noe lenger. Om ikke en melding fra en elev er gyldig, så burde i hvert fall en forelders underskrift være det.

Kommentarer til denne saken