Gå til sidens hovedinnhold

Det viktigste er at du selv vet du har valgt riktig

Artikkelen er over 4 år gammel

Hvert år når tiden nærmer seg mars er det alltid noen som tar sitt viktigste, og kanskje vanskeligste valg så langt. 1. mars er nemlig søknadsfristen for valget av utdanningsløp til videregående. I år er dette noe jeg selv har måtte ta stilling til.

Det er uten tvil mange faktorer å ta stilling til fram til den endelige avgjørelsen. Noen har kanskje bestemt seg allerede ett år i forveien, mens andre ikke bestemmer seg tidligere enn uken før. Dette varierer veldig, men tiden er helt irrelevant så lenge man er fornøyd med valget.

For min egen del har jeg alltid vært ganske sikker på hvilken linje som passet best for meg. Måten jeg tok valget på var å bryte ned avgjørelsen i to deler. Første del gikk utpå hva mine styrker og svakheter er, og andre del hva jeg kunne tenke meg å holde på med i framtiden. Dette kan være en teknikk som gjøre avgjørelsen litt lettere.

Heldigvis har også de fleste et godt støtteapparat rundt seg. Spesielt er skolens rådgivere til god hjelp når det kommer til spørsmål om praktisk informasjon rundt timeplaner og liknende. Dette er til stor hjelp om du er usikker på hvilke muligheter du har etter at du er ferdig på videregående.

Noe annet dette også hjalp meg med var å se hvor mange muligheter du faktisk får gjennom alle de forskjellige utdanningsløpene. Så selv om valget er viktig, så innså jeg at dette på ingen måte avgjør like mye som kanskje en del foreldre skal ha det til.

Press fra hjemmefronten er nok også noe en del kan føle en del på. Mange foreldre har ofte valgt seg ut noen spesielle linjer de tenker er «mest fornuftig», og det kan derfor bli litt ukomfortabelt å si du tenker på å søke noe helt annet. Men som tidligere nevnt er alle linjene så fulle av muligheter at det eneste som kan ha betydning er om du søker yrkesfag eller studiespesialiserende.

Til sjuende og sist er det viktigste at du selv er fornøyd, og at du kommer til å trives. For om du mister motivasjonen har det ikke noe å si at foreldrene dine er fornøyd. Det viktigste er at du selv vet du har valgt riktig.

Kommentarer til denne saken