Gå til sidens hovedinnhold

Her er mulighetene dine på HVS

Skal du søke videregående til høsten? Vi gir deg oversikten over alle utdanningsprogrammene på Hadeland videregående skole.

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er ti utdanningsprogram å velge mellom på Hadeland videregående skole høsten 2017 dersom du skal begynne på vg1. I denne artikkelen gir vi deg en kort presentasjon av alle.

Bygg- og anleggsteknikk

Er du glad i å snekkere, bygge og bruke hendene så kan dette være et utdanningsprogram for deg. Maria Welinder synes det er veldig bra å gå på bygg- og anleggsteknikk, og hun mener også at det er behov for flere jenter med tanke på at den er veldig mannsdominert.

– Vi har praksis to dager i uka. Vi driver på en garasje som hele klassen lager sammen. Vi er også utplassert i bedrifter i en periode. Tre dager i uka har vi teori, både fellesfag (norsk, engelsk og så videre) og teori i byggfaget hvor vi lærer om forskjellige byggeteknikker og hvordan vi skal bygge alt fra små hus til store bygninger, forteller Maria.

Ved å gå dette utdanningsprogrammet lærer man å bli selvstendig og å ta ansvar for egen læring.

Man kan bli mye forskjellig av å gå denne her. I vg1 går man bygg- og anleggsteknikk, og når man skal begynne på vg2 kan man velge mellom blant annet anleggsgartner, tømrer/betong og blikkenslager/rørlegger.

Elektrofag

Er du interessert i å vite mer om strøm og elektroniske systemer? Eller hva som finnes inne i et sikringsskap eller i en pc? Da kan dette utdanningsprogrammet være noe for deg.

Erik Finstad går andre året på elektro, og har fordypet seg innen elenergi.

– Vi starter mandagen ute i bedrift, resten av uka har vi vanlige programfag og fellesfag. Fagene vi har er elenergi, data, automasjon og yff (yrkesfaglig fordypning) i tillegg til fellesfag som engelsk, norsk, samfunnsfag og gym, forteller Erik.

Han synes det er et greit utdanningsprogram å gå på. Det er mange oppgaver som skal gjøres og mye som skal læres.

Går man dette utdanningsprogrammet kan man blant annet bli elektriker, elektroreparatør, energimontør, energioperatør, heismontør, signalmontør, togelektriker, elektromotor- og transformatorreparatør. Enkelte ingeniørstudier er det også mulig å ta i etterkant.

Helse- og oppvektsfag

Helse og oppvekst er et utdanningsprogram som passer for deg som vil jobbe med mennesker, og som liker mye praktisk jobbing. Stina Gjerdingen valgte denne utdanningen fordi hun har lyst til å jobbe med eldre, og hun syntes det er veldig spennende og lærerikt å gå der.

– Noe av det vi gjør er å lære hvordan vi skal stelle pasienter, mate dem og hvordan vi skal tenke på og bruke vår egen kropp i for eksempel stell, løfting og bøying, forteller Stina.

Hun går andre året sitt på helse- og oppvekstsfag, og har tatt valget som går i retning helsearbeiderfaget. En annen retning du kan velge å gå er barne- og ungdomsarbeiderfaget. Her kan du få jobb innenfor blant annet barnehager og skoler.

LEST DENNE?: Design ut, helse inn

– En vanlig uke for oss er å lære om kroppen og hvordan den fungerer. Vi er tre dager på skolen, og to dager ute i praksis. Som programfag har vi helsefremmende arbeid, kommunikasjon og samhandling, yrkesutøvelse og yrkesfaglig fordypning, også har vi fellesfag som gym, norsk, engelsk og samfunnsfag, sier Stina.

Service og samferdsel

Service er utdanningsprogrammet for deg som vil lære om alt fra hvordan en god selger skal opptre, til hvordan man kan starte opp en bedrift.

Årets elever på service lagde en «fantasi-bedrift», som de tar utgangspunkt i på prøver innenfor pensumet. De fant på navn, lagde logo, skrev markedsplaner og gjorde mye av det som skal til for å faktisk kunne starte en bedrift.

– Jeg trives godt på grunn av et fantastisk klassemiljø. Vi er delt inn i a, b og c, men vi ble enige om at vi ville kalles for én klasse, forteller Elisabeth Wien.

Ved å gå på service kan man bli blant annet IKT-servicemedarbeider, sikkerhetsansvarlig, logistikkoperatør, resepsjonist, vekter og mye mer.

– En uke på service er forskjellig hver uke. Noen uker kan ting være veldig hektisk og andre uker kan være mer laid-back. Selv om det kan være hektisk, har de det kjempegøy, sier Elisabeth.

Idrettsfag

På idrett lærer du hvordan du kan trene ut ifra hva det du interesserer deg for, og hvis du velger topp kan du spesialisere deg innenfor en idrett.

– Jeg syntes førsteklasse var veldig interessant fordi jeg var ikke så inn i egentrening og ville lære mer. Breddeidrett virket også interessant fordi jeg prøve flere idretter uten at det var for seriøst. Nå går jeg i tredjeklasse, og jeg liker meg fortsatt veldig godt, forteller Guro Stastad som søkte idrett fordi hun var redd hun skulle bli skolelei og fordi hun liker å være i aktivitet.

Ved å gå idrett får man vanlig studiekompetanse, men de har ikke matte det siste året, så yrker som lege og liknende er vanskelig å bli uten å ta noen fag som privatist.

– En vanlig skoleuke på idrett innebærer lengre skoledager enn andre, men i gjengjeld har de mindre lekser og mer trening, sier Guro.

Musikk, dans og drama

På musikk, dans og drama ved Hadeland videregående kan du velge mellom musikk og drama. Der har de fellesfag som matte, norsk og engelsk, men i tillegg har de praktiske og teoretiske musikk- og dramafag. I de praktiske dramafagene kan de for eksempel sette opp forestillinger, og på musikk spiller, synger, danser og ler de masse.

– Jeg synes det er veldig morsomt å gå drama, siden jeg får mulighet til å drive med hobbyen min på skolen. Jeg søkte drama fordi jeg var ganske skolelei på slutten av ungdomsskolen, og trodde det ville hjelpe med praktiske fag, forteller Ingrid Marie Lunder som nå er på sitt tredje år på drama.

Hvis man går drama eller musikk får man generell studiekompetanse. Det betyr at de fleste dører står åpne etter videregående med tanke på videre utdanning.

– En vanlig uke består av mye teater, latter og glede. På drama blir man veldig fort en gjeng, og fellesskapet er veldig bra. En vanlig uke i tredjeklasse musikk er en god blanding av norsk, historie, musikkhistorie, samspill, individuell instrumentalundervisning, arrangering og komponering. Skoledagen er variert, utfordrende, morsom, lærerik og kunstnerisk, sier Ingrid Marie.

Teknikk og industriell produksjon (TIP)

På TIP driver du med forskjellige ting som sveising, dreiing, montering og skruing på for eksempel bil eller moped.

– Jeg synes det er veldig bra her, det er masse forskjellige ting å drive med, forteller Even Bang som sier de lærer nye ting hver dag.

Det er mange veier du kan gå etter at du er ferdig på TIP. Du har industrifaget (PIN) og bil/kjøretøy. Du kan jobbe med små eller tunge kjøretøy eller jobbe mer i industriproduksjon.

Fagene du har på dette utdanningsprogrammet er blant annet programfagene produksjon, tekniske tjenester og verksted, i tillegg til fellesfag som norsk, engelsk, matteog naturfag.

Studiespesialisering

På studie så går du «vanlig» skole, nesten som ungdomsskolen, bare at du har flere valgmuligheter og at det er litt vanskeligere.

– Vi liker godt å gå på studie og synes at klassemiljøet er veldig bra. Man får nok av utfordringer. Men til tider kan det bli litt mye teoretisk, som kan bli litt kjedelig i lengden, forteller Ingeborg Ohren Nordraak og Lise Marie Skjervum.

Jentene søkte studie fordi de, som mange andre, var usikker på hva de ville gjøre etter videregående. Ingeborg valgte studie på grunn av muligheten til å ta realfag og fordi det er lettere for elever som ønsker å dra på utveksling.

Av å gå studie får man generell studiekompetanse som man må ha for å gå videre på universiteter og høgskoler. Man får studiekompetanse med fordypning i enten realfag, som noen studier krever, eller språk, samfunnsfag og økonomi. Studiespesialiserende skal altså forberede deg til videre studier.

Det er mange teoretiske fag og ikke så mange praktiske. I andreklasse velger du om du vil fordype deg i realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi.

– En vanlig uke for studie består av mange teoretiske fag. I tredjeklasse er det mye norsk og programfag. Vanligvis har man en vurdering nesten hver uke, men det er en del fritimer i løpet av en uke, sier jentene.

Medier og kommunikasjon

På medier og kommunikasjon kan du gjøre masse forskjellig. Du har teori hvor du lærer om journalistikk, medieproduksjon og liknende. Du har også noe praktisk hvor de jobber i studio med å ta bilder eller lage filmer.

– Jeg liker media veldig godt, og tror ikke jeg kunne blitt så fornøyd ved å velge en annen linje. Jeg er veldig fornøyd med klassen, lærerne og utdanningen generelt, forteller Marthe Lund, som søkte media fordi hun liker å ta bilder, redigere og kan tenke seg å jobbe med noe innenfor tv.

Av å gå medier og kommunikasjon får du kunnskap om medier og IKT, og du kan jobbe med tv eller filmproduksjon, journalistikk eller liknende.

Årets førsteklassinger har mediefag tre ganger i uken, og i løpet av det første halvåret har de blant annet laget film, filmet UKM, laget plakat for et teaterstykke og lært om journalistikk. De andre dagene i uken har de fellesfagene norsk, engelsk, naturfag, språk, matte og gym, som gir dem studiekompetanse.

Restaurant- og matfag

På restaurant- og matfag så lager du mat, og har som regel en treretters hver uke. Du lærer om forskjellige metoder å lage mat på, og hvordan du skal anrette maten.

– Jeg liker veldig godt å gå her fordi vi lærer utrolig mye om mat. På denne tiden av andre året får vi være med å delta i en kokkekonkurranse, og mulighet til å komme til kokke-NM. Noe som er utrolig gøy og lærerikt, forteller Rebecca Therese Helland.

Av å gå restaurant og matfag, så kan man bli kokk, servitør, slakter, baker, pølsemaker, jobbe på IKT mat med maskiner og mye mer. I løpet av en vanlig uke på restaurant og matfag er du tre ganger på kjøkkenet, to dager på skolen og én dag ute i praksis. Ellers så har du to dager med fellesfag. Fellesfagene de har på andreåret er norsk, engelsk, gym og samfunnsfag. 

NOE ANNET SOM FRISTER?

  • Hovedregelen er at du skal søke videregående opplæring i det fylket du bor i, eventuelt i nabofylker som fylket ditt har gjort spesielle avtaler med.
  • I Oppland er det to friskoler og ni offentlige videregående skoler i tillegg til Hadeland videregående skole (HVS). Flere av de andre skolene tilbyr utdanningsprogram som du ikke finner på HVS.
  • denne siden finner du oversikt over og lenke til alle skolene i Oppland.
  • Elever som bor i Jevnaker kan velge om de vil søke videregående opplæring i Oppland eller Buskerud. På denne siden finner du oversikt over og lenke til alle skolene i Buskerud.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.