Gå til sidens hovedinnhold

Veien videre fra ungdomsskolen

Artikkelen er over 4 år gammel

Når elevene starter på Hadeland videregående skole, er rådgiverne opptatt av at de skal føle trygghet.

Utdanning- og yrkesrådgiverne (UOY) på Hadeland videregående skole, Hanne Therese Løvoll og Gro Redner, forteller at starter tidlig med å forberede ungdomsskoleelevene på overgangen og det store valget de skal ta i 10. klasse.

Allerede i 9. klasse besøker elever og foresatte skolen for å få informasjon om utdanningsprogrammene, og om hvordan det er å høre til på HVS.

– Deretter så er det åpen skole i september i 10. klasse, hvor elevene får muligheten til å se på hva de ulike utdanningsprogrammene har å by på. I tillegg kommer en utprøvingsdag litt senere, hvor elevene får prøve ut et utdanningsprogram en skoledag. Alt dette mener vi er med på å både gi mye informasjon, og skape trygghet, forteller Hanne Therese Løvoll og Gro Redner og legger til at de har et godt samarbeid med ungdomsskolene.

Trygghet viktig

Like før skolestart vil alle elevene få et velkomstbrev i posten, hvor det vil stå litt om hva som er opplegget den første uka på videregående. Skolen er opptatt av at elevene skal føle trygghet, og de vil bli kalt inn til velkomstsamtale med kontaktlærer, sammen med foresatte, så tidlig som mulig.

Skolen arrangerer også flere bli-kjent aktiviteter som foregår den første skoleuka. Blant annet «Mesternes mester» som består av ulike teambyggende øvelser som foregår i idrettsparken. I tillegg er det bli kjent-øvelser innad i klassene, som kontaktlærerne organiserer. Bli kjent med ansatte er også noe som vil skje den første uka, hvor blant annet rektor og elevtjenesten er innom alle klassene.

Viktig med god skolestart

Rådgiverne sier at skolen legger stor vekt på at alle elever opplever en god skolestart og at det etableres gode klasse- og læringsmiljøer.

– Forskning og våre erfaringer viser at psykisk helse og læring hører sammen, og at en trygg base er utgangspunkt for å utforske atferd og læring. Skolens inntrykk er at rutinene hjelper elevene til å trives på skolen, og at de raskt føler at de hører til HVS, sier Redner og Løvoll.

Kommentarer til denne saken