Frida, Marthe og Ådne er førstegangsvelgere: – Det er kult å stemme ved kommunevalg

DISKUTERER: Frida, Ådne og Marthe hadde en lang diskusjon om hva som kan gjøres for å få flere til å stemme ved lokalvalg.

DISKUTERER: Frida, Ådne og Marthe hadde en lang diskusjon om hva som kan gjøres for å få flere til å stemme ved lokalvalg. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

De tre 18-åringene Frida Hval Skiaker, Ådne Rolstad og Marthe Fladseth Hoff er førstegangsvelgere, og de er ikke i tvil om at de skal bruke stemmeretten ved årets kommunevalg.

DEL

– Å stemme er måten vi kan være med og påvirke på, gjør man ikke det, så kan man ikke klage hvis man er misfornøyd, sier Ådne.

– Vanskelig valg

9. september er det kommunevalg, og mange har for første gang mottatt et valgkort i posten, som bekreftelse på at de har stemmerett.

– Jeg tenkte ikke «wow», da jeg fikk seddelen i posten, men jeg følte selvfølgelig et ansvar, sier Frida.

Frida og Ådne har allerede forhåndsstemt, mens Marthe befinner seg fortsatt i tenkeboksen. De er alle enige om at å stemme er et vanskelig valg.

– Det var vanskeligere å velge enn jeg trodde, og jeg skiftet mening flere ganger, men det hjalp å ta flere valgomater og å følge med på noen debatter, sier Rolstad.

TA HADELANDS ULTRALOKALE VALGOMAT HER

– Det kan være overveldende å sette seg inn i alle saker og debatter, og ofte er man enig med forskjellige partier om forskjellige saker, utdyper Marte.

Ifølge en undersøkelse utført av Statistisk sentralbyrå var det 48,3 av 18- og 19-åringer på landsbasis, som stemte ved det forrige kommunevalget i 2015. De tre ungdommene forestiller seg at antallet vil være mer eller mindre likt ved dette valget også.

– Jeg tror mange føler at de ikke utgjør en forskjell, eller at det er komplisert å ta stilling til det som blir diskutert, spesielt hvis man ikke gjenkjenner seg i sakene, sier Ådne.

– Det virker til at mange er usikre, eller rett og slett ikke gidder å stemme, forteller Skiaker videre.

LES OM ALLE UNGDOMSKANDIDATENE PÅ HADELAND I VÅRT STORE MAGASIN

Oppfordrer til å stemme

– Ungdommer har gode og viktige ideer om hvordan ting bør være, men hvis vi unge skal ha innflytelse på samfunnet, så må vi stemme. Det er viktig å sette pris på stemmeretten sin, selv ved kommunevalg, sier Frida Hval Skiaker.

Ungdommene som går siste året på Hadeland videregående skole, tror at mange velger å ikke stemme, fordi kommunevalget ikke anses som like viktig som et stortingsvalg.

– Jeg synes det er kult å stemme ved kommunevalg, fordi det handler om saker som angår oss, og jeg føler at jeg gjør en forskjell, forteller en ivrig Rolstad.

Det innrømmes også at unge mennesker noen ganger trenger et spark bak for å komme i gang.

– Det hjelper når rollefigurer rundt deg, som foreldre og lærere, er engasjerte i politikk, fordi det smitter over på oss unge. Personlig har jeg diskutert mye med foreldrene mine, og selv om vi ikke er enige i alt, så er det morsomt og skaper engasjement, forteller Ådne.

Hvordan få flere til å stemme?

De tre elevene begynner så å diskutere det omfattende spørsmålet om hva som må til for å få flere unge til å stemme og engasjere seg for politikk. Marthe Hoff peker på årets skolevalg som et svært positivt tilskudd i jakten på engasjement.

– Skolevalget i år var svært bra – det var høy temperatur og høyt nivå, og ulike budskap ble formidlet på en ungdommelig måte, noe som fikk meg mer engasjert, selv om mange av diskusjonene handlet om nasjonale saker, sier Hoff.

De andre kommer også med forslag etter hvert.

– Vi bør kunne stemme digitalt. Det høres muligens litt dumt ut, men jeg tror flere hadde stemt hvis de kunne gjøre det over nett, fordi mange ikke gidder å ta turen for å stemme i et lokale, sier Ådne.

– Det er også viktig å nå ut til ungdom med saker som engasjerer dem. Ikke alle av oss er interessert i eldreomsorg, men klima og natur er en stor fellesfaktor, forteller Frida.

Så gjenstår det å se hvor mange unge som stemmer ved dette årets kommunevalg.

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken