De fikk valgdebatt på timeplanen: – Vi fikk et mye bedre innblikk i hva de forskjellige partiene står for, sier Kristian (14)

FULGTE DEBATTEN: Kristan Holt (fra venstre), Oskar Stende og Ann Elise Hov Tveter.

FULGTE DEBATTEN: Kristan Holt (fra venstre), Oskar Stende og Ann Elise Hov Tveter. Foto:

Av

Elevene på Lunner ungdomsskole fikk godt utbytte av valgdebatten, men selve skolevalget blir først etter den store valgdagen på mandag.

DEL

Torsdag formiddag var det duket for skoledebatt på Lunner ungdomsskole. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre stilte med hver sin representant, som skulle fortelle om sitt parti og deres ønsker for Lunner.

Elevene var til stede under den politiske debatten, og stilte egne spørsmål til politikerne. Debatten var rolig og preget av færre avbrytelser enn dem vi er vant til å se på TV.

Fornøyde med debatten

Elevene virket fornøyde med debatten, og det var tydelig at dette var noe som engasjerte ungdommene. ¨

Kristian Holt (14) fra Roa synes at han lærte noe nytt denne dagen.

– Ja, vi fikk et mye bedre innblikk i hva de forskjellige partiene står for. Jeg lærte også mye om miljøpolitikk som jeg ikke visste så mye om fra før, og litt mer om hvordan partier funker i praksis, sier han.

Ann Elise Hov Tveter (13) fra Lunner sier at hun ikke har engasjert seg så mye i lokal politikk tidligere.

– Jeg har fulgt med på overskrifter i avisen og sånn, men ikke noe særlig mer enn det. Jeg kommer nok til å interessere meg mer etter dette, for nå skjønner jeg litt mer av hva som skjer, sier hun.

Oskar Stende (15) fra Lunner lot seg ikke overbevise av noen av de frammøtte politikerne.

– Jeg fikk heller en klarere mening om hvilket parti jeg ikke er tilhenger av, sier han.

PANELET: Even Karlsen Trontveit fra Høyre, Andreas Ensrud fra Senterpartiet og Vilde Gjesdal fra Arbeiderpartiet deltok i debatten på Lunner ungdomsskole.

PANELET: Even Karlsen Trontveit fra Høyre, Andreas Ensrud fra Senterpartiet og Vilde Gjesdal fra Arbeiderpartiet deltok i debatten på Lunner ungdomsskole. Foto:

Skolevalg etter valgdagen

Lunner ungdomsskole skal ha skolevalg tirsdag 10. september. Flere av elevene lurte på hvorfor skolevalget skulle holdes etter kommune- og fylkesvalget som er mandag 9. september.

– Gymsalen her på skolen skal bli brukt som valglokale i kommunevalget så elevene vil få muligheten til å oppleve et mest mulig ekte valg. Vi får låne stemmeurner og valgavlukker, så vi får det så reelt som mulig, forklarer Marianne Strømmen, som er lærer ved skolen.

– Hva tenker du at elevene får ut av å være med på en debatt som denne?

– Vi håper at elevene skal skjønne at de kan være med på å påvirke lokalpolitikken. Vi har hatt politikk, valg og argumentasjon som tverrfaglig tema siden skolestart i år, sier Strømmen.

For elevene ble debatten torsdag et spennende avbrekk i skolehverdagen, og på tirsdag får de sjansen til å prøve hvordan et valg faktisk foregår.

LES OGSÅ: Høyre til topps i jevnt skolevalg på Hadeland videregående

LES OGSÅ:

Send tekst og bilder «

Har du noe du vil dele med uRed? Her kan du sende inn!

Artikkeltags