GRAN: Verdensdagen for psykisk helse ble mandag markert over hele landet. Også på Hadeland videregående skole. Ured i avisen Hadeland sto bak arrangementet, sammen med elevtjenesten ved skolen og Randsfjordmuseene.

Arrangementet var delt i to, og først ut var Linnéa Myhre. For ti år siden skrev hun en blogg som ble veldig populær. Hun er også forfatter og har snakket mye om sine egne psykiske problemer. Det var også utgangspunktet for foredraget på Gran mandag.

– Jeg fikk spiseforstyrrelser da jeg var 15–16 år gammel. Jeg er fortsatt syk, men dere kan ikke se det på meg, uttalte hun.

Myhres budskap var at det er like viktig å søke hjelp hvis du er psykisk syk som hvis du er har en mer fysisk sykdom.

– Vær deg selv

– Mitt råd til ungdommen i dag er: ikke prøv å være noen andre enn den du er. Det vil bare slå tilbake på deg. Ikke skriv noe på nettet du ikke ville sagt og ikke send nakenbilder til noen, sa hun, før hun fortsatte:

– Livet forandrer seg og det er til tider tøft. Men hold ut. Det pleier å ordne seg til slutt.

Etter et sterkt og tankevekkende foredrag var det ungdommens tur. Magnus Sørumsbrenden, Mia Andersen Linnerud, Hanne Mortensen Rustad, Silje Staxrud og Idunn Marthinsen snakket om egen psykisk helse i samtale med Anne Marthe Zettervall. Det handlet om vennskap, ambisjoner, trygghet, frihet og død.

Snakket om døden

– Jeg mistet faren min, som hadde kreft. Men jeg har erfart at livet går videre. Det går til og med videre selv om USA har en sexistisk, narsissistisk presidentkandidat. Livet går videre og det er opp til deg å bli med. Hvis ikke går det videre uten deg, sa Mia Andersen Linnerud.

De fem modige ungdommene snakket foran en fullsatt sal om et vanskelig tema. Det imponerte Linnéa Myhre.

– De er utrolig tøffe som snakker om dette foran medelever. Jeg hadde aldri turt noe slikt da jeg var på deres alder, kommenterte hun etterpå.

I løpet av den timen arrangementet varte, ble det også tid til musikk. Først ved musikklærer Ann Beate Solstad Eide og etter på med elevene Synne Avtjærn, Marte Holter Bålerud og Lars Ramberg.