Ann-Helen Larsson (66) ser bort på samboer Ivar Jonny Tvenge (71) som gjenopplever det som skjedde i mars 2013.

Stedet er Valle Hovin i Oslo.

Skøyteentusiasten Ivar Jonny Tvenge har akkurat gjennomført 10.000 meter på den flotte kunstisen på Valle Hovin. Det er den ukentlige LIK-mila (Lilleborg idrettsklubb).

Det ble en veldig fin treningsøkt på en tirsdag kveld. Klappskøytene han bruker har han arvet av sønnen Ørjan, som ble norgesmester på allround skøyter i 1999.

Kolliderte på isen

– Jeg husker at flyten på isen var god denne kvelden. Det var fellesstart, sier Tvenge.

– Jeg hadde bare et par løpere foran meg i mål. Formen og farten (16,54 minutter) var bra til min alder å være. Instinktivt så jeg på klokka etter målpassering, svingte unna et par løpere, men plutselig var det en dame foran meg. Det ble kollisjon og begge havnet på isen.

Han husker detaljene fra før smellen godt. Det som skjedde etterpå er verre.

– Jeg traff henne med kroppen. Det var sikkert like mye min skyld som hennes, men vi reiste oss begge opp. Jeg gikk noen runder, dusjet, men da ble jeg plutselig rar og svimmel. Heldigvis var min bror med. Han så at jeg gikk rart (mot høyre) og han kjørte meg til legevakta. Da ble vi videresendt direkte til Ahus i Lørenskog.

TØFT: Ivar Jonny Tvenge innrømmer at opplevelsen sitter i kroppen,
TØFT: Ivar Jonny Tvenge innrømmer at opplevelsen sitter i kroppen,(FOTO: )

Så er minnene uklare.

Samboeren gjennom de siste 17 åra, Ann-Helen Larsson, supplerer fra sofaen.

Hørte boring i hodet

– Jeg kom på besøk dagen etter. Han var plassert på gangen. Det var litt kaos. Utover kvelden ble han dårligere. Han ble sendt på CT og MR. Så gir legen oss beskjed om at han må sendes til Rikshospitalet slik at livet kan reddes. Det var ødelagt en blodåre i lillehjernen og trykket ble for høyt. Legene bestemte seg for å bore i hjernen, sier Ann-Helen og legger til det var en krevende periode for alle.

– På det verste var vi redde for at han skulle dø. Legene sa at fysikken reddet livet hans, sier hun.

Ivar Jonny husker lite av disse dagene, men erindrer at han opplevde rare ting i underbevisstheten. Han var også «våken» da de boret i hodet.

– De brukte en slags lokalbedøvelse. Det var ikke smertefullt, men spesielt å høre at de boret i hodet. Jeg var sløv av medisiner/bedøvelse, og registrerte noe av det som skjedde. Jeg var i min egen verden. Som gammel snekker erindret jeg at de boret. Jeg trodde de brukte sirkelsag, sier Tvenge og rister smilende på hodet.

– Det hjelper å ha litt galgenhumor. Da jeg kom helt til meg selv etter ti dager så var jeg nok ikke den letteste mannen i verden for sykepleierne. Jeg ville opp av senga for å bevege meg uten gåstol. Jeg ville gjøre det meste alene, uten hjelp.

Det tok to måneder før Ivar Jonny kom permanent hjem til Jaren.

Etter det fulgte fire ukers opptrening på Bøverbru.

FAKTA

Navn: Ivar Jonny Tvenge

Alder: 71 år

Bor: Jaren

Sivil status: Pensjonist, samboer, tre barn, fem barnebarn, to oldebarn

Hobby: Trening og skøyter

Nå har det snart gått seks år siden uhellet på Valle Hovin.

Han har trent seg gradvis opp, og nå går han igjen 10.000 meter på skøyter.

– Jeg hatt noen fall og ødelagt skulderen, men den er bedre nå. Formen blir nok aldri hva den var, men trening og aktivitet er terapi for meg. Jeg har kroniske hodepine, og den blir bedre når jeg trener og gjør ting jeg liker.

SKØYTER: Ivar Jonny Tvenge har "arvet" skøytene etter sønnen Ørjan (bildet bak).
SKØYTER: Ivar Jonny Tvenge har "arvet" skøytene etter sønnen Ørjan (bildet bak).(FOTO: )

Før skaden var han en meget aktiv mosjonist. Han har gjennomført terrengsykkelrittet Grenserittet flere ganger, og har syklet Birken på 3,40.

I 2012 måtte sønnen Roger se seg slått av pappa i Grenserittet med en halv time.

– Er du fullt restituert etter ulykken?

– Jeg er så bra som jeg kan være. I verste fall kunne jeg vært en grønnsak, så jeg kan ikke klage. Legene kan ikke svare på om sammenstøtet var utslagsgivende til blodproppen, men jeg var uansett helt frisk før uhellet. Takket være all treningen, er jeg tilbake på et greit nivå, men jeg må nok leve med at formen har endret seg litt.

Ivar Jonny og Ann-Helen trener fast tre ganger i uka på Hift i Brandbu, og de liker å reise rundt og se nye steder. Spesielt hvis det kan kombineres med skøyteløp.

Som gammel snekker erindret jeg at de boret. Jeg trodde de brukte sirkelsag
Ivar Jonny Tvenge

Skal på VM

Ivar Jonny er fortsatt lidenskapelig opptatt av skøyter, og har stålkontroll på tider og det meste. Selv satte han personlig rekord på 3000 meter i 1966. I 2009, som 61-åring, satte han personlig rekord på 10.000 meter med tiden 15,42.5.

– Det er foran Kupper'n?

– Ja, Kupper'n hadde 15,42,9, men han hadde nok litt andre skøyter også.

AMSTERDAM: Ivar Jonny Tvenge var på VM i Amsterdam i fjor. Her sammen med starterkollega John Magne Eliassen fra Tromsø.
AMSTERDAM: Ivar Jonny Tvenge var på VM i Amsterdam i fjor. Her sammen med starterkollega John Magne Eliassen fra Tromsø.(FOTO: )

Nå ser han fram mot VM enkeltdistanser i Inzell. Dit skal også flere familiemedlemmer. Paret har vært på de fleste skøyte-VM siden 2001.

– Ivar Jonny har et vanvittig kontaktnett i skøytesporten. Vi treffer flere kjente i Inzell enn i Brandbu, sier samboeren Ann-Helen og forteller om fine turer rundt i Vest-Europa, Moskva og Calgary.

– Det sosiale rundt skøytesporten er utrolig bra. Det er som en stor familie, sier hun og får bekreftende nikk fra Ivar Jonny.

Han har ingen planer om å legge sønnens skøyter på hylla.