For drøyt 20 år siden var situasjonen helt annerledes.

– Trening var ikke dagligdags for meg. Jeg røyket, var utrent og hadde lite fokus på helsa.

Åpenbaring

– Plutselig en dag skjedde endringen. Min søster fikk beskjed om at hun hadde fått kreft. Da tok jeg et valg som følge av en åpenbaring, en indre dyp motivasjon, sier Frida.

Hun var redd for å havne i samme situasjon som flere nære slektninger.

– Jeg mistet min mor, søster og andre nære slektninger i kreft. Genene var ikke spesielt gode. Derfor tok jeg valget om å legge om livsstilen. Jeg stumpet røylen og har aldri sett meg tilbake, sier Frida.

Tre måneder senere, i 1998, døde søsteren av kreftsykdommen.

VALG: – Livet er fullt av valg. For meg ble trening en livsstil, sier Frida Johannsen.
VALG: – Livet er fullt av valg. For meg ble trening en livsstil, sier Frida Johannsen.(FOTO: )

Frida startet sitt nye liv med å gå fram og tilbake på jobb der hun bodde i Stavanger. På den tiden jobbet hun som hjelpepleier. Etter hvert ble det sykling og en daglig tur innom svømmehallen.

– Jeg ble kjent som hun som syklet. Jeg klarte faktisk å endre livsstil fra en dag til en annen, men det kom ikke gratis. Jeg måtte jobbe hardt hver eneste dag. Noen år senere ble jeg instruktør på et treningssenter, samt at jeg tok mer og annerledes utdanning.

Frida valgte å ta en bachelor i medisin med fordypning i bevegelsapparatet, anatomi og fysiologi. I tillegg har hun tegnspråk fra Universitetet og erfaring fra lukket avdeling på psykiatri og sykehjem med mennesker i livets siste fase.

– Summen av alt har gitt meg en god ballast for å jobbe med mennesker, sier Frida.

Livskvalitet

Hun flyttet til Harestua og Hadeland i 2007, og er nå senterleder ved Hadeland treningssenter, avdeling Brandbu. Hun snakker åpenhjertig om hvor mye trening betyr for henne og mange av dem som bruker senteret.

– Det er veldig spennende å se hvordan folk blomster når de trener og blir en del av et miljø. Jeg har til og med fått brev fra folk som forteller at livsgleden øker etter at de har vært med oss på trening. Det varmer et treningshjerte, sier Frida.

Sammen med kollega Aina Edvardsen har de også invitert medlemmene med på gåturer til Brandbukampen og langs Akerselva i Oslo, for å nevne noe.

– På det meste har vi vært rundt 20–30 personer. Det er viktig å skape et fellesskap. Vi har plass til alle, uansett alder og form, sier Frida.

TRENING: Frida Johannesen trener mer eller mindre daglig.
TRENING: Frida Johannesen trener mer eller mindre daglig.(FOTO: )

Hun har også gruppetimer på Hadeland treningssenter, avdeling Gran.

– Kom igjen, nå! Bare ti sekunder igjen.

Frida teller ned for trimmerne som er med på styrketimen på Hadeland treningssenter grytidlig en ukedag i januar. Etter en liten pause bytter de stasjon og tar nye øvelser.

– Gruppetimer er populært. Det skaper fellesskap, sier Frida.

Kommentaren fra de spreke pensjonistene som er i aksjon denne morgenen er klar:

– Morsomt og slitsomt på en gang. Frida er topp.

Blir pendler

Frida Johannesen er for tiden bosatt på Jaren, og har delt foreldreomsorg for datteren på åtte år. Hun har nylig kjøpt seg hus i Søndre Land, og blir jobbpendler til Brandbu i løpet av vinteren.

– Det er ikke så lett å være innflytter på Hadeland. Man føler hele tiden at man er på besøk. Folk er hyggelige, men ikke alltid så inkluderende, sier Frida.

STERK: Frida Johannesen har blitt sterk gjennom mange år med allsidig trening.
STERK: Frida Johannesen har blitt sterk gjennom mange år med allsidig trening.(FOTO: )

Selv om hun sliter med senskader og smerter etter et stygt beinbrudd og mange operasjoner, trener hun mer eller mindre daglig.

– Det valget tok jeg for 20 år siden. Trening er og blir en livsstil for meg, avslutter Fride Johannesen.

Treningskjeden Toten treningssenter har totalt elleve sentre. Fire er hjemmehørende på Hadeland.