Vegard Eriksen husker godt jaktturen til Polen høsten 2012. En tur som skulle bidra til store forandringer i livet, og som sørget for at livet som ungkar var over for reiselederen, selv om det først var noe helt annet enn ei dame som vekket jegerens store interesse på turen.

Han får stjerner i øynene når han snakker om det.

– Gjennom kontakter jeg hadde i Polen ble vi innkvartert hos et ektepar nord i Polen, og verten hadde et våpen jeg rett og slett forelsket meg i. Geværet er håndlaget og helt unikt. Du lader det i skaftet, og jeg har aldri sett noe liknende, forteller Eriksen.

GOD KJEMI: – Vegard har et godt hjerte og vi har det gøy sammen, sier Marta Chudzicka.
GOD KJEMI: – Vegard har et godt hjerte og vi har det gøy sammen, sier Marta Chudzicka.(FOTO: )

Sikret seg visittkortet

50-åringen forteller at han etter hvert ble oppmerksom på vertens datter, som var tilkalt for å hjelpe til med å servere følget fra Norge.

– Jeg tenkte at når han hadde et så bra gevær, kunne ikke dattera være så verst heller, sier han og ler ertende mot samboeren Marta Chudzicka.

Hun husker også besøket godt, men det var på ingen måte noen forelskelse ved første blikk. Marta hadde kun fokus på jobben med å servere mat til gjestene fra Norge.

– Det skjedde ingen ting mens de var i Polen. Vegard hadde imidlertid fått tak i visittkortet mitt, og etter en stund begynte han å skrive til meg. I jula 2012 besøkte jeg Vegard i Norge for første gang. Han hadde nok hatt en baktanke, for han hadde både bilder og video av meg som han hadde tatt i smug, forteller Marta og ler.

BJØRN: Paret har blant annet skutt bjørn i Canada. I huset hjemme på Grua er flere av dem utstoppet.
BJØRN: Paret har blant annet skutt bjørn i Canada. I huset hjemme på Grua er flere av dem utstoppet.(FOTO: )

– Et godt hjerte

Det hun falt for hos samboeren var først og fremst at han var så snill.

– Han har et veldig godt hjerte. Dessuten ba han meg med på en jakttur, lenge før det var aktuelt at jeg skulle flytte til Norge, og jeg skjønte at dette var en mann som mente alvor, sier Marta.

Vegard langt på veg bekrefter at han hadde baktanker med å sikre seg visittkortet til Marta, og at han håpet det kunne bli noe.

– Jeg likte spesielt godt smilet hennes. Hun gjorde et veldig godt inntrykk, så jeg er glad det gikk som det gjorde. En kan trygt si at denne jaktturen endret livet mitt, sier 50-åringen.

MYE HUMOR: Marta Chudzicka og Vegard Eriksen driver forretninger sammen og forteller om en hverdag med mye humor og glede.
MYE HUMOR: Marta Chudzicka og Vegard Eriksen driver forretninger sammen og forteller om en hverdag med mye humor og glede.(FOTO: )

Fikk plastblomster

15. august 2013 flyttet Marta til Grua, og siden har de to vært samboere. De driver firmaet Mylla jakt- og fiskereiser sammen. De er størst på jaktturer i Norge, og begge er med som turledere når det kreves.

– Vi er med på en del turen, men det er også mange turer der vi bare legger til rette for at de som reiser skal ha det best mulig. Vi har ikke muligheten til å være med på alle turene vi jobber med, sier Vegard.

Marta hevder at Vegard etter hvert har vist mange romantiske sider, men hun husker at hun ikke var så imponert i starten.

– Jeg er veldig glad i blomster, og har med årene opparbeidet en fin hage her på Grua. Jeg hintet litt om at det hadde vært hyggelig å få blomster, og en dag tok han meg på ordet. Det var bare det at blomstene var av plast. Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne, sier Marta.

Selv mener Vegard det var en romantisk tanke bak.

– Plastblomster vil jo aldri dø. Akkurat som min kjærlighet til Marta, sier Vegard og smiler.

Før han skynder seg å legge til at Marta også har fått ekte blomster.

FILM: Når Vegard og Marta er på tur, lager de ofte filmer som legges ut på nettet.
FILM: Når Vegard og Marta er på tur, lager de ofte filmer som legges ut på nettet.(FOTO: )

Var med på TV-serie

Polen er et av landene Vegard arrangerer flest turer til, og landet har veldig mye jaktturisme. Det jaktes på mange forskjellige dyr i Polen, selv om det nok jaktes mest på villsvin, hjort og rådyr.

– Jeg har arrangert jaktturer i mange år og denne gangen var jeg reiseleder for en gjeng med 15 jegere fra Norge, forteller han.

Det har blitt mange jaktturer til Polen både før og etter denne livsomveltende turen i 2012.

Paret har også senere vært på jaktturer i Polen. Det har blant annet ført til at de havnet på polsk fjernsyn. En nabo og venn av Marta er en av landets mest kjente jegere og ville ha med paret på tur.

– Vi var med på flere episoder som ble sendt på en av de største TV-kanalene i Polen. Når vi er der nede nå, blir vi ofte gjenkjent på gata. Det er litt spesielt, kommenterer Vegard.

I februar var paret på en tur til Barcelona, som ikke hadde noen elementer av jakt i seg. Senere står det selvsagt flere jaktturer på programmet. Når de er på tur, filmer og fotograferer de mye. På Youtube finnes det mange filmer fra turene.

– I januar var Marta på tur til Polen, og filmen fra den turen er allerede sett av 14.000. Så det er stor interesse for det vi driver med, sier 50-åringen.