Gå til sidens hovedinnhold

Klare for ny sommerleir på Utøya

Artikkelen er over 6 år gammel

Norsk Folkehjelp Hadeland er på plass når den første sommerleieren på Utøya etter 22. juli 2011 arrangeres i august.

UTØYA: 7.–9. august er det igjen klart for AUFs sommerleir for første gang etter terroraksjonen mot øya for fire år siden.

Siden 2011 har det vært stor diskusjon om AUF noensinne skulle ha sommerleier på Utøya igjen og på hvilken måte skulle dette eventuelt ta form. Men AUF har hele tiden vært klar i sin tale om å ta øya «tilbake».

Tilbake på øya

En annen organisasjon som har vært sterkt knyttet til Utøya er Norsk Folkehjelp Hadeland.

Åtte medlemmer dro som beredskap på sommerleieren i 2011, kun sju kom tilbake i live. Hanne Anette Balch Fjalestad ble drept sammen med 68 andre ungdommer og voksne. I går var avisen med da de overlevende og andre medlemmer fra Norsk Folkehjelp Hadeland dro tilbake på øya i Tyrifjorden.

– Vi har vært tilbake flere ganger etter 22. juli, men det er første gang vi er her etter at den nye bebyggelsen og minnesmerket har kommet opp, forteller Elin Skovly i Norsk Folkehjelp Hadeland.

Les også: Tiden leger ikke alle sår

Minnesmerket

Det er nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene og AUF som arrangerte minnemarkeringen i går. I dag vil det også være åpent for alle berørte på Utøya og i Regjeringskvartalet.

Den nye bebyggelsen og det nye minnemerket på øya skapte stor beundring fra flere av medlemmene.

– Jeg er ikke så glad i forandringer, egentlig, men dette var jo veldig fint, sier Wenche Holmen etter å ha sett den nye bygningen ved kaffebygget.

Forrige uke var også minnesmerket klart, og synet av dette ble en sterk opplevelse for mange.

– Det er rart å se navnene slik, men jeg må si det var mye finere en jeg trodde, sier Tore Hermansen, som var samboer med avdøde Balch Fjalestad.

Ny leir

Etter en spasertur rundt øya kom folkehjelpa fram til leirplassen og spisestua der seks av hadelendingene gjemte seg under terroren. Samtalene gikk raskt over fra de vonde opplevelsene knyttet til terroren til hvordan de skulle skape nye og gode opplevelser på samme sted under årets leir.

– Jeg tror absolutt det er mulig å ta Utøya tilbake. Årets leir blir nok spesiell, men vi i Norsk Folkehjelp har vært her i så mange år og nå får vi anledning til å avslutte dette kapittelet på en ordentlig måte. Det er dette jeg føler at mangler for meg. Nå kan jeg avslutte Utøya som et sted jeg er leirvakt, sier Guttorm Skovly.

Uvisst om deltakelse

Men det er ikke alle som vet om de skal å være med ennå.

– Jeg har ikke bestemt meg om jeg skal være med i år. Tanken på at jeg skal i samme «leirsetting» om noen uker gjør meg litt småkvalm, så jeg må tenke meg litt om først, sier Wenche Holmen.

– Vi alle reagerer forskjellig og det er viktig å respektere at noen kanskje ikke ønsker å dra tilbake med det første. Vi har stor beredskap så det er helt greit at folk bestemmer seg så sent som dagen før, sier Elin Skovly.

Norsk Folkehjelp Hadeland har hovedansvaret sammen med Norsk Folkehjelp Sande under årets leir.

– Jeg håper at øya sakte, men sikkert kan bli leirstedet som det en gang var, men det vil nok ta tid, sier Elin Skovly.

Ved minnesmerket på Roa vil det også bli en markering på ettermiddagen i dag. Her vil folkehjelpa være til stede.

Kommentarer til denne saken