Gå til sidens hovedinnhold

Vaksinasjon og Right To Try

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Oversatt til norsk, rett til å prøve. Oversatt til medmenneskelighet – retten til håp.

Right to try handler kort fortalt om at uhelbredelig syke, hvor forskningen, som stadig gjør framskritt, enda ikke har nødvendige godkjente medisiner som helbreder/bremser et sykdomsforløp.

Våre medmennesker, bekjente, familie, neste gang kanskje du, skal ha muligheten til å bestemme selv om muligheten selv å velge risikoen for eventuelle bivirkninger av medisiner som ikke helt har nådd godkjenning, men langt på vei, kontra vissheten om det vi alle veit. Hvilke bivirkninger er verre enn en sikker, langsom, muligens smertefull død? La i så fall det valget bli hos den det gjelder, bestemme så langt det er mulig over eget liv. Valgtaler om «folk flest», «valgfrihet», «nå er det vanlige folk sin tur» ...
Det er lett å si at man skal bruke skoa til vedkommende før en kjenner hvor den trykker. Helt sant, men ord er ord – hva med praksis?

De som har sykdommer uten ferdig forskningsbasert behandling, er enstemmig. De vil ha retten til å prøve, de som alle ønsker å leve, ikke bare lengst mulig, men best mulig den tida de har. Hvem vil ikke det?

Et folkevalgt storting, valgt av og for folket, sa i første omgang nei til dette. De lyttet til to «skolerte spesialister», ikke alle de spesialistene som lever med disse sykdommene. Legger spesielt merke til uttalelsen om at legemiddelprodusentene mest sannsynlig sier nei og kommer ikke til å godta dette.

Ok. Men, vi bør vel vise og si ifra hva vi mener. Alltid hørt når det er som svartest: «håpet kan ingen ta fra deg».
Har vi rett til å frata noen håpet? Nei mener jeg, men vi kan gi noen håp. Gi håp er ikke det samme som falske forhåpninger – de med uhelbredelige sykdommer er fullstendig klar over egen situasjon.

Kjære stortingsrepresentanter. Vi har over ett år nå blitt formanet om dugnad. Vi har tatt dugnaden. Mange har mistet jobben, mange har blitt permittert. Mange har mistet pensjonsrettigheter. De fleste (lavtlønte) har stått i front med risikoen om smitte, bidratt til dugnaden ved å gå på jobb – de med mulighet har hatt hjemmekontor. Norge har gitt av fellesskapets penger til bedrifter, selv om de permitterer, sier opp, og samtidig gir skyhøye honorarer/fallskjermer/bonuser e til ledelsen, samtidig som arbeidsledige og permitterte får mindre lønn og mindre eller frafall av feriepenger.

Det siste nå er at stortingsrepresentanter, de som er friske uten underliggende sykdommer, hjemmekontor, jobb med full lønn, lang sommerferie, gode pensjonsvilkår, skal vaksineres før for eksempel lærere, barnehageansatte, de som tar vare på framtida.

Kan stortingsrepresentantene, valgt av og for folket, godta at de blir forhåndsvaksinert som mest samfunnsnyttige, fordi de er viktigere enn andre, samtidig som dere sier nei til Right To Try?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.