Anne Margrethe Knarud er leder i Gran Bygdekvinnelag. Hun er turistvert slik som mange av medlemmene i laget er.

– Dette er vælas beste sommerjobb, sier hun.

I juni 2018 tok turistvertene imot de første turistene ved å ønske dem velkommen til Granavollen og orientere om tilbudene som finnes: Kirkene med pilegrimssenteret, Glasslåven, kommunehuset med utstillinger, Steinhuset, telthuset og prestegårdshagen.

I løpet av to sommermåneder hadde vertene tatt imot snaut 3000 besøkende. Tallene har økt jevnt og trutt og i fjor passerte de 6000.

SE VIDEO: Dette har skapt stor debatt: – Skjønner godt at uvante ting kan provosere

Vælas beste sommerjobb

Anne Margrethe Knarud har vært med som turistvert i fem sommere.

– Det er så interessant og så hyggelig og møte så mange trivelige folk, sier hun.

Hun forteller også at mange er imponert over hva som finnes på en så liten plass som Granavollen.

– Mange har kanskje vært her på kurs for mange år siden, da var alt stengt. Ikke var kirkene åpne, ikke fantes utstillinger, konserter og alle tilbud som er nå. De er helt overveldet over mangfoldet som er her, fortsetter Knarud.

Mange stiller opp

I utgangspunktet gikk ordningen med turistverter ut fra Bygdekvinnelaget. Etter hvert har mange andre blitt med, og denne sommeren har 25 delt på jobben.

Åpningstidene er fra 10 til 17 og mange deler vakta i to. Jobben består selvsagt i å ønske besøkende velkommen, men også å være «kjentmann». Noen har kanskje slekt her og vil vite hvor de har bodd.

Andre vil vite veien til Kistefoss eller Lokstallen, og noen lurer på hvordan man skal komme seg til Sølvsberget.

– Dere har sjarmert oss

Som turistvert får man mange positive tilbakemeldinger: mange blir gledelig overrasket over å bli ønsket velkommen og få informasjon og brosjyrer. Anne Marie Hvattum, som koordinerer denne ordningen, forteller om et begeistret ektepar fra Bergen som hun kom i prat med en dag hun hadde vakt.

– Ja, vi må si dere turistverter har sjarmert oss i senk! Såpass mye at nå er vi her for tredje år på rad. Vi overnatter her og benytter oss av alle tilbudene. Vi går turer og ser på utstillinger. Vi kommer nok igjen neste år også, sier paret.

Siste helger med sommeråpent

Denne helgen, og neste, markerer slutten på årets sommersesong.

– Har du ikke tatt deg tid til å se årets utstillinger og ha en hyggelig dag på Granavollen, ja, da bør du gjøre det nå, sier Anne Margrethe Knarud.

– Gran kunstforening stiller ut i Kommunehuset og husflidslaget har bunadutstilling der og mye annet fint å se. Ellers er kirkene, Steinhuset og Glasslåven åpne både lørdag og søndag. Besøkstallene for denne sommeren ligger litt under fjoråret, men de ligger godt over 5000, kan Knarud fortelle.

Uansett så ønsker hun alle velkommen de siste dagene.