Lunner kan bedre

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Lunner har et svært godt potensial for å tiltrekke seg flere innbyggere og nye arbeidsplasser. Vi har en sentral plassering, mye areal og fantastiske omgivelser. Til tross for dette viser NHOs kommunebarometer at vi dessverre ikke lykkes. Kommunen er blant de kommunene med lavest økning i befolkningsantall av alle kommuner i Oslo-regionen, og er godt under kommunens egne målsettinger. Blant Opplands kommuner har vi den laveste andelen sysselsatte i privat sektor.

Vekst i innbyggertall og arbeidsplasser i kommunen er en forutsetning for å få mer i skatteinntekter og er dermed også en forutsetning for å kunne gi et godt velferdstilbud til innbyggerne. Det bør også være et mål for en pendlerkommune som Lunner, at innbyggerne også kan velge lokale jobber. Det har en verdi at flere kan bruke mindre tid på å reise og mer tid på familien.

Nabokommunen vår i sør, Nittedal, har en befolkningsvekst på det dobbelte av Lunner. Kommuner som Eidsvoll, Vestby og Ås har en enda sterkere vekst. Den er ingen grunn til at Lunner ikke skal klare å konkurrere med de andre kommunene rundt Oslo om å tiltrekke seg innbyggere og bedrifter. Men vi trenger en offensiv næringspolitikk og en politikk som legger til rette for boligbygging.

Det første vi må gjøre er å fjerne hindringer som ligger i veien for boligbygging og vekst i arbeidsplasser. Her kan kommunen gjennomføre en rekke tiltak som vil utgjøre en stor forskjell. Vi kan fjerne unødvendige begrensninger i kommune- og reguleringsplaner. Høyre ønsker å gå gjennom alle særregler som finnes for utbyggere i Lunner kommune og se om vi virkelig trenger alle. Må kommunen ha forbud mot bestemte takvinkler, tomtestørrelser eller størrelser på hus. Vi tror ikke det. Trenger vi begrensninger noen steder, kan vi løse det gjennom hver enkelt plan.

Vi vil forkorte behandlingstiden, sørge for skikkelig bredbåndsdekning i hele kommunen, jobbe for bedre samferdsel, effektiv utbygging av infrastruktur og bidra til at det alltid skal være tilgjengelige nærings- og boligtomter i kommunen. Lunner skal være en kommune som er serviceinnstilt, lett å komme i kontakt med og en kommune som har forståelse for næringslivet og innflytteres behov.

For det andre må vi være mer aktive i næringspolitikken og mer synlige overfor dem som vil flytte på seg. Vi må ha et tett samarbeid med næringslivet, ikke bare i egen kommune, men også møte bedrifter som potensielt kan etablere seg i kommunen. Det må noen telefoner til for å gjøre bedriftsleder oppmerksom på at vi finnes, at vi ligger sentralt og at vi har tilgjengelige tomter. Så enkle ting som at vi ikke dukker opp på søkene til barnefamilier på FINN kan vi forsøke å løse. Når barnefamilier flytter ut av Oslo, søker de på «Oslo og Akershus», når de egentlig burde kunne velge å søke på «en times kjøring fra Oslo».

Det er en rekke større og mindre tiltak vi kan sette i gang for å få flere arbeidsplasser og innbyggere til kommunen vår. Og det er den daglige politiske og administrative jobbingen i kommunen som er helt avgjørende. Vi er klare for å få fart på veksten.

Må kommunen ha forbud mot bestemte takvinkler, tomtestørrelser eller størrelser på hus. Vi tror ikke det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags