Gå til sidens hovedinnhold

Tyrdal valgt som ordfører - Høyre kranglet internt

Artikkelen er over 6 år gammel

Høyres Sigrid Hammer synes det er ugreit at partikollegaene Line Jorung og Bjørn Haugen Morstad er fast medlem og første vara i formannskapet, siden de to også er kjærester.

VALGET I LUNNER

Det var ingen som helst tvil om hvem som skulle få ordføreren i Lunner. Den posisjonen vant Harald Tyrdal og han får med seg Halvor Bratlie som varaordfører.

Da formannskapet for perioden 2015–2019 skulle velges torsdag, var forslaget å gjøre dette gjennom avtalevalg. Altså en avtale mellom partiene som er representert i Lunners nye kommunestyre. Sigrid Hammer (H) var alene om å stemme mot forslaget, men i slike spørsmål er én stemme nok til at det i stedet skal avgjøres gjennom forholdsvalg. 

Hammer forklarer sin stemmegivning med uenighet innad i partiet om hvem som skulle foreslås som faste medlemmer og varamedlemmer.

– Vi har to personer med tette relasjoner privat. En er foreslått valgt inn som fast medlem og en er foreslått som første vara i formannskapet fordi de er «listetopper». Dette kan være problematisk for velgerne og omgivelsene. Spesielt når vi er en så liten gruppe å fordele vervene mellom. Det er derfor jeg stemmer mot avtalevalg nå, forklarte Hammer fra talerstolen.

Hammer har selv sittet i formannskapet de siste fire årene.

– Bør vise forsiktighet

Hammer utdyper uttalelsen til kommunestyret med at hun mener det kan framstå som lite troverdig utad at partiet har et kjærestepar i flere sentrale posisjoner i partiet.

– Som folkevalgt bør man utvise stor forsiktighet og klokskap med hvordan rollene utøves, mener hun.

Lasse Lehre, som også representerer Høyre i kommunestyret, er ikke enig med Hammer.

– Flertallet i partigruppa ønsket seg Line Jorung i formannskapet. Jeg synes ikke at tette relasjoner mellom representanter betyr at man ikke kan gjøre en god jobb. Vi er et lite samfunn og derfor vil av og til noen av de folkevalgte ha nære relasjoner til hverandre, sier Lehre.

Han legger til at prosessen med å foreslå medlemmer til formannskapet har vært gjennomført i henhold til alle demokratiske spilleregler. 

Liten forskjell

Selv om formannskapet ble valgt etter forholdstall, fikk det lite å si for resultatet.

Det opprinnelige forslaget var slik: fire plasser til partiene Ap, Sp, SV, R og MDG og tre plasser til den borgerlige fløyen H, Frp, KrF og V. Forholdsvalget medfører at posisjonen får disponere fem plasser, mens opposisjonen kun får to. Her valgte Ap og Sp likevel å gi den femte plassen til Venstres Ulf Rogneby.

Det betyr at formannskapets sju plasser fordeles som i det opprinnelige forslaget:

Harald Tyrdal (Ap, ordfører), Halvor Bratlie (Sp, varaordfører), Hege Bogfjellmo (Ap) og Mari Svenbalrud (SV), Ulf Rogneby (V) Lasse Lehre (H) og Line Jorung (H).

Som varamedlemmer på ikke-borgerlig side: Andreas E. Ensrud (Sp), Beate Gabrielsen (Ap), June P. Martinsen (Ap), Trygve Brandrud (Sp) og Halvard Klevmark (MDG).

På borgerlig side: Bjørn Haugen Morstad (H), Andreas Mamen (Frp), Sigrid Hammer (H) og Kristin Myrås (H).

– Vi kunne tatt plassen selv, men ønsket å vise storsinn og legge opp til et godt tverrpolitisk samarbeid. Derfor ønsket vi å ha med Ulf videre, sa varaordfører Bratlie etter møtet.

Kommentarer til denne saken