MDG vil ha "snål frukt" i skolen

Halvard Klevmark, Miljøpartiet De Grønne Lunner, frukt og grønt

Halvard Klevmark, Miljøpartiet De Grønne Lunner, frukt og grønt Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Skolebarn bør få frukt og grønt som butikkene ikke får solgt. Resultatet blir gode matvaner og mindre kasting, mener Halvard Klevmark i Lunner MDG.

DEL

LUNNER: «Elever skal sikres grønt og frukt i skoletiden gjennom ordning for levering av varer som ikke blir solgt». Setningen er hentet fra valgprogrammet til Miljøpartiet De Grønne i Lunner. Et forslag partiets listetopp, Halvard Klevmark, kommer til å fremme raskt dersom han kommer inn i kommunestyret etter valget.

– Bakgrunnen for forslaget er at matproduksjon står for mye av verdens CO2-utslipp. Og det kastes altfor mye. Samtidig viser en europeisk undersøkelse at barn spiser for lite frukt og grønt, forklarer Klevmark.

Hva går de forskjellige partiene til valg på? 

– Må starte i det konkrete

Klevmark forteller videre at en butikkjede i Frankrike har hatt stor suksess med salg av såkalt «snål frukt», frukt som ikke blir solgt fordi den ikke ser helt perfekt ut. Også den norske butikkjeden Bunnpris har innført ordningen i noen utvalgte butikker.

– Dette er ikke dårlig frukt, varene ser bare litt rare ut. Det kan jo gjøre at det blir ekstra morsomt å spise den, mener Klevmark.

Han forklarer at ideen går rett inn under selve grunntanken i grønn økonomi: lite ressurser inn og stor effekt ut.

– Skal vi i Lunner nå målet med å redusere kommunens klimautslipp med 40 prosent innen 2030 må vi starte i det konkrete. Da er dette et helt spiselig forslag.

– Hvordan tenker du at ordningen skal gjennomføres, rent praktisk?

– Slike tiltak krever alltid et godt samarbeid mellom kommune, skole og næringsliv. Da må vi gå sammen for å finne den beste løsningen. Dette må ikke bare bli en ekstra ting som skolene skal administrere. Kommer MDG inn i kommunestyret, kommer vi til å fremme et reelt vedtaksforslag. Og jeg er overbevist om at dette er noe vi kan få til.

FAKTA

Ifølge organisasjonen Matvett, kaster nordmenn hvert år over 230 000 tonn mat som kunne ha vært spist.

Den europeiske forskningsstudien «Pro Children» viser at skolebarn fra 10 til 13 år spiser for lite frukt og grønt.

I fjor innførte den franske supermarkedskjeden Intermarché «Inglorious Fruit and vegetables». Kjeden startet å ta inn deformert frukt og grønt som produsentene ellers ville ha kastet. Produktene selges til reduserte priser.

Den norske butikkjeden Bunnpris har innført et liknende tiltak, «SNÅL frukt & grønt», i noen utvalgte butikker. På sine hjemmesider skriver kjeden at tiltaket er deres bidrag for å redusere kasting av mat.

Miljøpartiet De Grønne i Lunner har innføring av «snål frukt» i skolen i sitt valgprogram.

Kilde: matvett.no, dagbladet, forskning.no

Frp: – Frykter prisen

Andreas Mamen står øverst på valglista til Fremskrittspartiet i Lunner. Han synes MDGs fruktforslag er lurt, men er usikker på kostnadene.

– Om vi kommer til å støtte et slikt forslag, avhenger av prisen. Jeg frykter at dette ikke blir så billig. Men, er det mulig å få til en rimelig ordning så kan det absolutt være aktuelt for oss, sier Mamen.

Han mener det kan være interessant å se på muligheten for sponsing til en slik ordning.

– Jeg vet at FAU ved noen skoler har vært med på å betale for frukt tidligere. Kanskje kan det være aktuelt igjen.

Ap: Med på utredning

Ordfører Harald Tyrdal (Ap) er positiv og sier det kan være aktuelt å utrede forslaget.

– Er det mulig å komme fram til en ordning med frukt og grønt i skolen, så synes jeg det er positivt. Nå kjenner jeg ikke til hvilke lover og regler som vil gjelder for slike ordninger, dette må selvsagt være forsvarlig, sier Tyrdal.

Når det gjelder kostnadsspørsmål, mener han at forslaget må veies opp mot andre poster kommunen må bruke penger på.

– Det blir et prioriteringsspørsmål. Men alt som kan fås til av gode ideer er jeg åpen for å se nærmere på, avslutter ordføreren.

Artikkeltags