Eiendomsskatten til glede og besvær

Sigrid Hammer

Sigrid Hammer

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

SIGRID HAMMER 

De rødgrønne i Oslo går til valg på innføring av eiendomsskatt. Flere andre kommuner ser en mulighet til å inndrive penger fra innbyggerne i skyggen av «Oslo debatten». Den enkleste og raskeske metoden for å drive inn penger på, er eiendomsskatten. Her er potensialet stort hvis metodene benyttes på en slik måte at systemet utnyttes maksimalt. Eiendommer som beskattes er eneboliger, fritidsboliger, industribygg og i noen kommuner beskattes også uthus og hundehus. Regnestykket for en boligeiendom er enkelt. Med 7 promille og omsetningsverdien på 2 millioner uten bunnfradrag vil gi en eiendomsskatt på 14.000 kr i året. 3 millioner 21 000 osv., osv. Her er det store beløp å hente for kommunene. I Trondheim kommune er eiendomsskatten mere enn tredoblet i perioden med rød-grønt flertall til i dag med en promille på 5.45 Hver gang med samme begrunnelse, penger til eldreomsorg. I dag leier flere pårørende private tjenester for å ivareta omsorgen for sine eldre.

Som mennesker er vi i stor grad sammensatt på en slik måte at de færreste av oss tar innover oss andres historier og bekymringer, med mindre vi opplever det samme selv. I denne sak likeså. Politikere og rådmenn ivrer etter å få tak i penger, uten at de ser konsekvensene for den enkelte. Eiendomsskatten treffer tilfeldig, er usosial og innbyggerne betaler rett og slett ikke etter evne, stikk i strid med den rødgrønne fordelingsprofil om at den som «har mest betaler mest». Nå er «betal etter evne prinsippet «totalt fraværende. Økende arbeidsledighet og ekstrabeskatning av arbeidsgivere ser heller ikke ut til å bekymre de rødgrønne. Det at samme objekt er beskattet opptil flere ganger tidligere ser heller ikke til å bety noe. Det er flere og flere kommuner som faller for fristelsen til å innføre og øke eiendomsskatt. Rett og slett ved at det er lagt til rette for å hente penger på en god og effektiv måte uten for mye heft. Handlingsrommet er stort, og det er kun de største grinebiterne som orker å ta kampen mot egen kommune. Godt politisk arbeid er det ikke.

Godt valg.

Sigrid Hammer

står på lista for Lunner Høyre

I Trondheim kommune er eiendomsskatten mere enn tredoblet i perioden med rød-grønt flertall til i dag med en promille på 5.45

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags