Gå til sidens hovedinnhold

Vår tids største tabu – ensomheten

Artikkelen er over 2 år gammel
BIBLIOTEKAREN ANBEFALER

Eleanor er 29 år, bor alene i en nedslitt sosialbolig og jobber med regnskap. Hun har på seg de samme klærne og spiser den samme maten hver dag. Hver helg drikker hun to flasker vodka, bare for å få tiden til å gå. Hun lever et enkelt og lykkelig liv, og savner tilsynelatende ingenting.

«Hvis noen spør deg hvordan du har det så er det meningen at du skal svare HELT FINT. Det er ikke meningen at du skal si at du gråt deg i søvn i går kveld fordi du ikke hadde snakket med noe menneske på to hele dager. FINT skal du svare.»

I ansiktet har hun et stort arr. Hver onsdag til samme tid ringer moren og forteller henne hvor stygg, ensom og mislykket hun er.

Hver dag er lik, og har vært det i nærmere et tiår. Tre uforutsette hendelser gjør at Eleanor må ta grep. På komisk og famlende vis prøver hun å navigere seg fram i et samfunn hun forstår svært lite av.

«Telefonen min ringer ikke ofte – jeg hopper høyt når den gjør det – og det er vanligvis folk som spør om jeg er blitt lurt til å kjøpe en lånebeskyttelsesforsikring. Jeg hvisker jeg veit hvor du bor til dem, og legger veldig, veldig stille på røret.»

Arrene hun har på innsiden er det ingen som vet omfanget av. Ikke engang Eleanor selv husker hva som skjedde i barndommen. Gjennom små drypp åpner historien seg og vi forstår mer om hvorfor Eleanor har bygget en beskyttende borg rundt seg.

Honeyman beskriver ensomheten på en måte jeg aldri har vært borti før. Realistisk, sårt og uten filter. Allikevel er ikke dette en beksvart roman. Her får leseren servert en like stor dose varme, innsikt og humor. Eleanor er en uforglemmelig karakter som kryper under huden på deg. Det er umulig å ikke føle sympati og å heie henne fram. Dette er en bok som kommer til å være med meg lenge, og som gir meg litt mer troen på det gode i oss mennesker.

«Noen ganger trengte man rett og slett å ha et snilt menneske i nærheten når man skulle gjøre vanskelige ting.»

Tittel: Eleanor Oliphant har det helt fint

Forfatter: Gail Honeyman

Forlag: Aschehough

Utgitt: 2018

Antall sider: 417

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.