Tror mange vil få elbiltrøbbel de nærmeste dagene

KALDT: Til helga er det meldt kaldt vær på Hadeland.

KALDT: Til helga er det meldt kaldt vær på Hadeland. Foto:

Det er meldt mange kuldegrader den nærmeste tiden. Det kan føre til at en god del elbileiere vil gå på en rekkeviddesmell, tror forsikringsselskapet If.

DEL

Batteriene til elbilene blir påvirket av lave temperaturer, og når gradestokken viser mange minusgrader går rekkevidden ned. Det skriver If i en pressemelding. Til helga er det varslet temperaturer ned mot 14–15 minusgrader mange steder. Ifølge yr.no er det meldt – 13 på Gran på det kaldeste, mens på Roa er det meldt -14. Torsdag kveld viste målestokken 15,2 minus i Gran sentrum.

– De siste årene har pågangen av telefoner økt på iskalde dager fra elbileiere som har kjørt tomme for strøm på veien og trenger veihjelp, opplyser informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Spesielt er det ferske elbilister som får behov for bergingsbil når kulda slår til.

– Norge er kanskje det landet i verden med de mest erfarne elbilkjørerne, og de har lært seg hvordan batterier og bil blir påvirket når det er vinter. Men er du ny i elbil, tar det litt tid å bli kjent med bilen. I første vintersesong kommer nedsatt rekkevidde når det er ekstra kaldt som en overraskelse på mange, sier Clementz.

I tillegg øker mye snø i veibanen rekkevidden, fordi rullemotstanden øker.

– Tidligere var det bare bensin- og dieselbileiere som ringte oss og ba om assistanse på kalde dager. De trengte – og trenger – starthjelp for å få i gang bilen, gjerne hjemme i egen oppkjørsel. Det nye er at elbilene i større grad trenger hjelp ute i felten fordi elbileieren har gått på en rekkeviddesmell, sier informasjonssjefen i If.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags